«Μπλακάουτ» στις εναέριες συγκοινωνίες, λόγω βλάβης του συστήματος στο ΚEΠΑΘ!

Εδώ και καιρό οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζητούν αντικατάσταση του συστήματος που μετρά πάνω από 21 χρόνια ζωής

Must Read

Το απόλυτο χάος επικράτησε στον εναέριο χώρο για τουλάχιστον μια ώρα, εξαιτίας «πτώσης» του συστήματος στο Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚEΠΑΘ), με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε αρκετά αεροδρόμια να μη βλέπουν παρά… μαύρες οθόνες!

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, το οποίο διήρκεσε τουλάχιστον μία ώρα σήμερα το μεσημέρι, οφείλεται σε πτώση του συστήματος ΚΕΠΑΘ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να «καταρρεύσει» για ένα διάστημα ο ελληνικός εναέριος χώρος, δεδομένου ότι με το ΚΕΠΑΘ εκτός λειτουργίας δεν εκτελούνται προσγειώσεις και απογειώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις υπερπτήσεις, δηλαδή τις διερχόμενες από τον ελληνικό εναέριο χώρο πτήσεις.

Πρακτικά, προσγειώθηκαν μόνο οι πτήσεις που είχαν ήδη προσεγγίσει τα αεροδρόμια, καθώς υπήρξε μερική πτώση του συστήματος, ενώ οι αναχωρήσεις καθυστέρησαν μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το σύστημα επανήλθε πλήρως στις 13.08, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για επαναφορά του γύρω στις 13.30.

Έως αυτήν την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη βλάβη και διερευνάται εάν πρόκειται για βλάβη στα ηλεκτρονικά του συστήματος PALLAS, το οποίο μετρά πάνω από 21 χρόνια ζωής και θα έπρεπε να είχε ήδη αντικατασταθεί ή για βραχυκύκλωμα που οφείλεται σε ηλεκτρολογική βλάβη.

Εδώ και χρόνια ζητούν την αντικατάσταση του συστήματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εδώ και πολλά χρόνια ζητούν την αντικατάσταση του συστήματος, το οποίο είχε εγκατασταθεί το 1999 και έκτοτε αναβαθμίστηκε μία φορά το 2017, οπότε και μετατράπηκε σε 3G, τη στιγμή που όπως επισημαίνουν τα συστήματα αυτά στο εξωτερικό αντικαθίστανται ύστερα από χρήση 10 – 12 ετών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει εκδώσει έως τώρα ανακοίνωση για το περιστατικό, πηγές της ΥΠΑ όμως τόνιζαν στο ethnos.gr ότι δεν ετέθη ζήτημα ασφαλείας, μιλώντας μόνο για καθυστερήσεις περίπου 40 λεπτών στις πτήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This