Επανασύνδεση ρεύματος: Όσα δεν γνωρίζουν τα νοικοκυριά

Σοβαρά κενά στο πρόγραμμα

Must Read

Κενά και ασάφειες καθιστούν προβληματική την, κατ’ αρχήν θετική, πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επανασύνδεση του ρεύματος σε νοικοκυριά, που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή. Ακόμη και όσα από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταφέρουν να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόνοια ώστε να μη βρεθούν ξανά σε παρόμοια κατάσταση.

Ταυτόχρονα, όμως, η προϋπόθεση για έγκριση του αιτήματος να παραμένει κομμένη η παροχή μέχρι να ολοκληρωθεί, είναι χρονοβόρα και όλο αυτό το διάστημα τα νοικοκυριά θα μένουν χωρίς ρεύμα. Επίσης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών πρέπει να μην υπερβαίνουν τα όρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Όμως, για τον προσδιορισμό τους, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως παγίως κάνει για το ΚΟΤ, λαμβάνει ως βάση την τελευταία φορολογική δήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα εισοδήματα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν πιάνει την πρόσφατη φτωχοποίηση εντός του 2021.

Ένα ακόμη προβληματικό σημείο του προγράμματος είναι η πρόβλεψη ότι η κάλυψη των οφειλών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μειώνεται όσο ανεβαίνει το χρέος του νοικοκυριού. Δηλαδή για οφειλές έως 6.000 διαγράφεται το χρέος. Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής, ενώ για 12.000 και πάνω διαγράφει μόνον 4.000.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ανθρώπους που επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος δίνεται μικρότερη βοήθεια. Τέλος, δεν ορίζεται σε πόσες άτοκες μηνιαίες δόσεις θα εξοφλείται το υπόλοιπο της οφειλής και αν θα υπάρχει περίοδος χάριτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This