Προβληματισμός των ειδικών για την τεράστια μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον – Πότε προβλέπεται η κορύφωση του νέου κύματος

«Κορύφωση θα έχουμε στις 20-22 Ιανουαρίου, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 65.000»

Must Read

Η ανησυχία και ο προβληματισμός των ειδικών για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον αποτυπώνονται στις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας.

Ακόμη κι αν ισχύσει τελικά το αισιόδοξο σενάριο των επιστημόνων, όλοι συμφωνούν ότι οι επόμενοι μήνες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολοι, αφού το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εμφανίζεται ιδιαίτερα μεταδοτικό και διασπείρεται ραγδαία στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να απειλεί το σύστημα υγείας.

O Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μίλησε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN και έκανε σαφές ότι θα ζήσουμε με τον κορωνοϊό τα επόμενα χρόνια.

«Φαίνεται ότι θα γίνει σαν ιος της γρίπης. Η χρονιά ξεκινά διαφορετικά και με πολύ σημαντικά όπλα μπορούμε να τον περιορίσουμε. Αν τα χρησιμοποιήσουμε, ο επόμενος χρόνος θα είναι διαφορετικός και ας έχουμε τώρα πολλά κρούσματα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, εξήγησε ότι σύμφωνα με δεδομένα στην Αγγλία, φαίνεται ότι είναι κατά 1/3 περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, ενώ από την Ν. Αφρική φαίνεται μικρότερη νοσηρότητα και λιγότερες νοσηλείες. «Αρχίζουμε να έχουμε ασφαλή εικόνα για την Όμικρον. Ο ιος πιέζεται από τους εμβολιασμούς και για αυτό έχει επιταχύνει σε μεταλλάξεις – είναι σε ασταθή ισορροπία που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», υπογράμμισε.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Στις 20 Ιανουαρίου η κορύφωση του νέου κύματος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων, σημείωσε ότι πια μιλάμε για πολύ επιθετική επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Δύο άτομα κολάνε άλλα πέντε αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να προσέξουμε τις κοινωνικές επαφές. Από προχθες ο δείκτης ανέβηκε λίγο πιο αργά, έχουμε καθαρή αύξηση. Κορύφωση θα έχουμε στις 20-22 Ιανουαρίου. Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 65.000 και μετά θα έχουμε αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει έναν μήνα, δηλαδή μέχρι 20 Φεβρουαρίου. Μετά θα πάμε σε απόλυτη νίκη της Όμικρον, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα και τον Απρίλιο θα έχουμε τελειώσει από την Όμικρον», σημείωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα πρότεινε, έκανε σαφές ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να εφαρμοστεί τηλεργασία σε μεγαλο ποσοστό.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Βραχυχρόνια η κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον»

Στην πορεία της πανδημίας και στην μετάλλαξη Όμικρον που επελαύνει στην χώρα έκανε αναφορά και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι λογικά η παραλλαγή της Όμικρον θα δημιουργήσει μια πιο βραχυχρόνια έλευση κορύφωσης του νέου κύματος, ενώ σημείωσε πως οι προβλέψεις για το νέο στέλεχος είναι χαοτικές και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. «Ωστόσο τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα δούμε το πλατό» είπε.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει προκύψει με τα rapid test ο καθηγητής σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε από οποιονδήποτε οργανισμό να έχουμε πρόβλημα με τα rapid test». Παράλληλα, συνέστησε σε όσους πιστεύουν ότι νοσούν και βγαίνουν αρνητικά τα rapid test, να κάνουν συνέχεια self test και μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα να κάνουν PCR τεστ«Έχουμε δει ανθρώπους να νοσούν και το μοριακό να είναι επίσης αρνητικό. Ο ιός δεν εκκρίνεται στην μύτη και τον ρινοφάρυγγα σε κάποιες πΣΧΟεριπτώσεις», τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα σχολεία είπε: «Όποτε και αν ανοίξουν θα έχουμε μεταδόσεις. Τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι εξαιρετικά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς και τα παιδιά» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This