Προβλέπει ακόμα και 80.000 κρούσματα ο Σαρηγιάννης και ζητά μέτρα ως τις 30 Ιανουαρίου

Άνοιγμα σχολείων στις 17 Ιανουαρίου προτείνει ο Τζανάκης

Must Read

Σε ένα μέσο όρο 65.000 ημερήσιων κρουσμάτων οδηγεί η κορύφωση της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα στις 19-22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Ο κ.Σαρηγιάννης μάλιστα, προέβλεψε πως «τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε μια ημέρα ακόμη και τις 80.000» και πρόσθεσε πως «μετά την κορύφωση του κύματος, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους».

Όμως, όπως σχολίασε, «για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου».

Σύμφωνος με τις προβλέψεις του κ.Σαρηγιάννη εμφανίστηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος επεσήμανε ότι από τις 16 Δεκεμβρίου έως και την 30η Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές.

«Να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου τα σχολεία»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, είπε ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι σαφής και τόνισε πως αναμένεται η κορύφωσή τους μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Για να συμπληρώσει: «Αυτή την εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο 28.000 κρούσματα. Συνεπώς το όποιο πλεονέκτημα από την υποτιθέμενη μειωμένη νοσηρότητα της Όμικρον εξουδετερώνεται από τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων λόγω της μεταδοτικότητάς της».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ.Τζανάκης θεωρεί πως τα σχολεία καλό θα ήταν να ανοίξουν με μια εβδομάδα καθυστέρηση, στις 17/1 δηλαδή, αντί για τις 10/1:

«Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και ειδικά η Όμικρον που μεταδίδει  μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα. Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγονικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Και πρόσθεσε: «Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν,  θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων … Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα σχολεία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή. Όταν το 20–25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα. Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This