Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και σχεδόν ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Ήταν η πρώτη της νέας κυβέρνησης και όλοι ήταν μέσα στα χαμόγελα. Ξαφνικά τα χαμόγελα παγώνουν. Μια είδηση που φθάνει προκαλεί σοκ τόσο στον ίδιο τον Καραμανλή, όσο και στους συνεργάτες του.
Ο Υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ενημερώνει με καθυστέρηση μια και κάποιοι δεν ήθελαν να χαλάσουν την φιέστα (!) αμέσως τον τότε πρωθυπουργό, καθώς μαθαίνει πρώτος την πληροφορία – βόμβα . Ξαφνικά το νέο διαρρέει και παγώνει ολόκληρη τη χώρα. Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «ΣΙΝΟΥΚ», που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο στο Άγιον Όρος και τη συνοδεία του, ξαφνικά είχε χαθεί από τα ραντάρ. Σε λίγα λεπτά έχει επιβεβαιωθεί ότι είχε καταπέσει στη θάλασσα, ανοικτά της χερσονήσου του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο τους επιβαίνοντες.
Τα περίεργα την υπόθεσης άρχισαν αμέσως μετά από τη πτώση του. Το Chinook πέφτει στις 10.56. Ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται πολύ ώρα μετά. O ΥΕΘΑ Σ. Σπηλιωτόπουλος ενημερώνεται περίπου στις 14.00.
Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα Chinook έπεσε σε μια πτήση ρουτίνας με καιρικές συνθήκες άψογες. Σε μια πτήση vip που όλοι προσέχουν και την κάθε λεπτομέρεια.
Δεκαεπτά 17 νεκροί ο τραγικός απολογισμός, ανάμεσά τους και ο προκαθήμενος Αλεξανδρείας, Πέτρος. Η Ελλάδα πάγωσε.
Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και αναμένονταν να προσγειωθεί στο Αγιο Όρος στις 11:05.
Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου, ενώ οι πληροφορίες τότε έλεγαν οτι περί τις 11πμ το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ. Στις 4 το απόγευμα εντοπίζονται από τα σωστικά συνεργεία που είχαν σπεύσει στην περιοχή τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τη μοιραία πτώση δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά μια και η μπροστινή πτέρυγα που φέρεται να έριξε το ελικόπτερο βρίσκεται ακόμη στο βυθό της θάλασσας ανοιχτά της Σιθωνίας!
Λίγες μόλις ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ορισμένοι μίλησαν για ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό που συνεπάγονταν προβλήματα στη τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων.
Άλλοι είπαν ότι υπήρχε πρόβλημα με συγκεκριμένες παρτίδες από πτέρυγες που είχαν παρουσιάσει ρωγμές.
Κάποιοι ότι από κάποιους έγινε δολιοφθορά γιατί πίστευαν ότι μέσα θα ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.
Αλλοι ισχυρίστηκαν ίσως ένα από τα πιο γελοία σενάρια. Οτι τάχα ο Πατριάρχης βρέθηκε στο πιλοτήριο για να δει το Άγιο Όρος από ψηλά, αλλά έχασε την ισορροπία του και έπεσε πάνω στα χειριστήρια!
Φως στην τραγωδία θα μπορούσε να ρίξει ο έλεγχος του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου FADEC (Full Authority Digital Engine Control), με το οποίο είναι εφοδιασμένα αυτού του τύπου τα ελικόπτερα και ειδικότερα οι δύο καταγραφείς βλαβών DECU (Digital Engine Control Unit) που αντιστοιχούν στους δύο κινητήρες του.
Ανελκύστηκε μόνο η μία DECU, κι αυτή καταστράφηκε κατά παράξενο τρόπο όταν ένας τεχνικός της εταιρείας στις ΗΠΑ έριξε «κατά λάθος» ένα κατσαβίδι μέσα της!”.
Τίποτε από όλα τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύστηκε και τα ερωτηματικά παραμένουν για αυτήν την τραγωδία. Οσο για τους συγγενείς ζουν (χωρίς αποζημίωση οι περισσότεροι) χρόνια το δικό τους Γολγοθά, μια και κανείς δεν τους έχει απαντήσει πως χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι.
Ο Πατριάρχης και οι συνοδοί του είχαν προορισμό την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.
Μαζί με τον Πατριάρχη Πέτρο, στην μοιραία πτήση επέβαιναν:
– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
– Ο Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα
– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ
– Ο ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου
– Ο ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης
– Ο αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και
– Ο επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.