«Χορός» Ρίχτερ στη Φλώρινα: Δεκάδες μετασεισμοί και υλικές ζημιές

Οι κάτοικοι της Φλώρινας βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους

Must Read

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου, πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους και να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τρία μόλις χιλιόμετρα δυτικά της πόλης και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων διήρκησε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ έγινε αισθητός σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα.

Πολλές υλικές ζημιές

Από τον σεισμό, σημειώθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων, κυρίως σε τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν και αρκετά μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Λέκκας: «Πιστεύουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός»

Ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε νωρίτερα στο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Φλώρινα τονίζοντας ότι ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο ακόμα κρατούν επιφυλάξεις.

Αισθητοί έγιναν τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί μεγέθους 3.5, 4.1, 3.5 και 2.9 Ρίχτερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Πανικό και αγωνία επικρατεί στην πόλη. Οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι μετά τον ισχυρό σεισμό και τους απανωτούς, νυχτερινούς μετασεισμούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τους 11! Στους δρόμους και τα αυτοκίνητά τους αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ τους, την ώρα που στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και βουητό ενώ έγινε αντιληπτός ακόμη και μέχρι τη Λάρισα. Μάλιστα, έγινε αισθητός ακόμη σε Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία. Αισθητός έγινε ο σεισμός σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Τρίκαλα, ακόμη και την Κέρκυρα.

Δήμαρχος Φλώρινας: «Ο σεισμός είχε μεγάλο βουητό»

Ο δήμαρχος της Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης τόνισε πως είχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις τη νύχτα, και οι κάτοικοι ανάστατοι βγήκαν από τα σπίτια τους!

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις.

Παπαδόπουλος: «Το 1911 είχε γίνει σεισμός 6,7 Ρίχτερ»

Το γεγονός ότι υπάρχει μετασεισμική ακολουθία είναι θετικό καθώς τα αρχικά 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις της τάξης των 3,5 έως 4,2 Ρίχτερ. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθυμίζει ότι στην ίδια περιοχή στις 18/2/1911 είχε σημειωθεί σεισμός 6,7 Ρίχτερ.

Σχολιάζοντας τον ισχυρό σεισμό της Φλώρινας ανέφερε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, το πρωί θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Η ύπαρξη μετασεισμών, ήδη, πάντως, είναι ένα καλό σημάδι».

Διαβάστε ακόμα:

«Τρέμει» η γη στη Φλώρινα μετά τα 5,3 Ρίχτερ – Όλοι στους δρόμους, δεν ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This