Σεισμός στη Φλώρινα: Θα συνεχίσει να… κουνάει λένε οι σεισμολόγοι – Κλειστά και την Τρίτη τα σχολεία

Πάνω από 50 ήταν οι μετασεισμοί μέχρι σήμερα το πρωί! Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών.

Must Read

Ο… χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται στη Φλώρινα, η οποία μετά τη χθεσινοβραδινή ισχυρή σεισμική δόνηση (5,3 Ρίχτερ) προσπαθεί να ξεπεράσει την αναστάτωση και παρά την ανησυχία να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς.

Οι σεισμολόγοι λένε μεν ότι ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, αλλά προειδοποιούν για πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα συνεχιστεί πιθανόν και για εβδομάδες, επειδή το ρήγμα που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ είναι άγνωστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ισχυρή δόνηση (λίγο πριν τα μεσάνυχτα) και μέχρι τις 10:30 σήμερα το πρωί, σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, 51 μετασεισμοί μικρότερης και μεγαλύτερης ισχύος στην περιοχή!

Άγνωστο το ρήγμα, θα συνεχιστούν τα Ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης, με τη σειρά του τόνισε πως «η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στη Φλώρινα δείχνει ότι βαίνει ομαλά η σεισμική ακολουθία και αυτό μας κάνει όλο και πιο πολύ να πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Προειδοποίησε ωστόσο: «Επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».

Για το ρήγμα που είναι άγνωστο στους σεισμολόγους, ο κ.Τσελέντης σχολίασε: «Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρημένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 Ρίχτερ 40 χλμ από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα».

Κλειστά τα σχολεία και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Φλώρινας και την Τρίτη

Όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν και τα ΚΔΑΠ Δήμου Φλώρινας, καθώς και τα ΚΔΑΠμΕΑ και ΚΔΑΠ Φλαμπούρου.

https://youtu.be/YTUI8_XbvVk

Καταγραφή των ζημιών

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της Φλώρινας και των γύρω περιοχών, υπό τον φόβο των μετασεισμών που ακολούθησαν, που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι πήγαν στα χωριά τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας έγιναν περισσότερο ορατές οι ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτήρια αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των Προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές -αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού- είναι μικρές. Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε: «Με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» και συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης».

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες -Κοζάνης και Γρεβενών- με κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτηρίων της πόλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This