Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού: Eπίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσής του στο Ελληνικό, σε δωρεά Σπύρου Λάτση

Έμπνευση για το υπό ανέγερση μέγαρο στάθηκαν τα βουνά του Πόντου και η Παναγία Σουμελά

Must Read

Η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού έγινε σήμερα, Τρίτη 11/1, στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του δημαρχείου «Μίκης Θεοδωράκης» του δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, αλλά και μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την έναρξη της εκδήλωσης, όπου χτύπησε η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, σημάδεψε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα του τον εμβληματικό ποντιακό θρήνο για τις χαμένες πατρίδες, ενώ η κα Σακελλαρόπουλου χαιρέτησε την εκδήλωση, τονίζοντας ότι «οι Πόντιοι συνδέουν τη σημερινή Ελλάδα με έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας», ενώ χαρακτήρισε το υπό ανέγερση μέγαρο «εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης».

O Ματθαίος Τσαχουρίδης με την ποντιακή λύρα του επί σκηνής

Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως η προσφυγιά, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι ο ποντιακός ελληνισμός, αναβάπτισε τη μοίρα της Ελλάδας μετατρέποντας μια καταστροφή σε θρίαμβο. «Η εγκατάσταση 1,25 εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα μας ήταν μια εποποιία αποκατάστασης και νέας αρχής», υπογράμμισε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον παιάνα της δημιουργίας».

Εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κυβερνητική δέσμευση, αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μεγάρου στον χώρο του Ελληνικού. «Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Έργο παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές

Τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση, αλλά και στον χρηματοδότη του μεγάρου, Σπύρο Λάτση, εξέφρασε ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. «Είχαμε πει πως θα επιστρέφαμε με ακόμη καλύτερες εγκαταστάσεις στο Ελληνικό», είπε, κάνοντας λόγο για έργο παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές.

Χαρακτηριστικό πλάνο από το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων

Έμπνευση για το υπό ανέγερση μέγαρο από το γραφείο Δοξιάδη στάθηκαν τα βουνά του Πόντου και η Παναγία Σουμελά, ενώ στην απόφαση του Σπύρου Λάτση να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου το έργο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη οι υπουργοί κκ. Χρ. Σταϊκούρας, Λ. Μενδώνη, Κ. Τσιάρας, Τ. Θεοδωρικάκος, Μ. Γκάγκα, Στ. Πέτσας, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αλλά και αιρετοί ποντιακής καταγωγής από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

  • Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This