Το τραγικό δυστύχημα με τον 16χρονο και οι αλήθειες για το κυνήγι

Είναι δυνατόν να θεωρηθεί κάποιος έτοιμος να κυνηγήσει στα 18 του, χωρίς καμία εκπαίδευση;

Must Read

Το αστυνομικό δελτίο ήταν λιτό, χάθηκε ένας 33χρονος και χαροπαλεύει ένας 16χρονος. Καταιγισμός ευκαιριών για κάθε αρνητική σκέψη που αφορά τα όπλα και το κυνήγι. Κι όμως. Αυτή είναι η πρώτη ματιά, η εύκολη ματιά, το «πονάει δόντι, βγάζει δόντι». Αυτό όμως που ελάχιστοι ξέρουν είναι το ότι δεν υπάρχει καμία, κυριολεκτικά καμία, νομοθετημένη διαδικασία εκπαίδευσης των κυνηγών!

  • Από τον Σωτήρη Δημηρόπουλο*

Από την άλλη μεριά, ξέρει πολύ καλά η Πολιτεία ότι στο κυνήγι, πάντα βέβαια με συνοδό συγγενικό τους πρόσωπο, συμμετέχουν και… γυμνασιακές ηλικίες. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει.

Όμως, είναι δυνατόν να θεωρηθεί κάποιος έτοιμος να κυνηγήσει με την έκδοση άδειας στα 18 του χρόνια, αν δεν έχει υποστεί μια κάποια εκπαίδευση; Φυσικά στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου προβλέπονται διαδικασίες εκπαίδευσης από την ηλικία των 14 χρόνων και συμμετοχής στο κυνήγι. Εδώ έπειτα από εξέταση ενός φυλλαδίου για τα… χρώματα των πουλιών και των ζώων και με ερωτήσεις επιλογής κρίνεται κάποιος έτοιμος να πιάσει το όπλο στα χέρια του.

Σαν να λέμε στέλνουμε στον Εβρο να φυλάξει σύνορα τον στρατιώτη χωρίς να έχει πιάσει όπλο στα χέρια του ποτέ -όχι ότι δεν έχει γίνει και αυτό- είτε απευθείας από το στρατολογικό γραφείο. Ή στέλνουμε στο χειρουργείο γιατρό να χειρουργήσει αφού τον εκπαιδεύσαμε μόνο θεωρητικά, δεν έπιασε νυστέρι ο άνθρωπος. Ο ορισμός της πολιτικής βλακείας για τον φόβο των όπλων ή αλλιώς η ευθυνοφοβία των αρμοδίων, διαλέξτε.

Κι από το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας ακούμε ένα ντελίριο, ένα ξέσπασμα στα κανάλια, υπέρ της ανάγκης εξέτασης από ψυχολόγους. Μα, αυτό υπάρχει στην τελευταία ΚΥΑ, άρα εφαρμόζεται.

Κανείς ψυχολόγος ποτέ δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, αν δεν υπάρξει εκπαίδευση στην πράξη, αν δεν υπάρξει ελεγχόμενη συμμετοχή των εφηβικών ηλικιών στα κυνήγια, σε όλα τα κυνήγια. Ο ψυχολόγος έχει στα χέρια του πέντε δέκα λεπτά, κι αν τα έχει, ο εκπαιδευτής έχει μέρες, έχει μήνες, έχει άλλα κουράγια και πάμπολλες ευκαιρίες να δει τα στραβά, να τα διορθώσει, αν διορθώνονται, που διορθώνονται φυσικά.

Είμαστε ένα έθνος, που βάσισε την ύπαρξή του στα όπλα

Αλλά όλα αυτά χρειάζονται οργάνωση, χρειάζονται σκοπευτήρια σε κάθε νομό τουλάχιστον, χρειάζονται να τιμούμε τα όπλα, όχι να τα τρέμουμε, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες. Η Δημόσια Διοίκηση, όμως, ζει με τον έρωτα της οπλοφοβίας, ακόμη και εκεί όπου τα όπλα αποτελούν τον ορισμό της ύπαρξης των υπηρεσιών της.

Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, που βάσισε την ύπαρξή του στα όπλα, δεν μπορεί να μας κάνετε οπλοφοβικούς, επειδή εσείς είστε ανεύθυνοι και διεκπεραιωτικοί της εξουσίας.

Εδώ ψηλά, στο Νευροκόπι Δράμας, εδώ που το 1941 μεγαλούργησαν τα ελληνικά όπλα, προσπαθούμε εδώ και πέντε χρόνια να στήσουμε ένα σκοπευτήριο και μας… πυροβολούν σχεδόν όλοι. Παρότι είναι και εντεταγμένο σε διασυνοριακό αναπτυξιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα και οι απέναντι, οι Βούλγαροι, το αντίστοιχο δικό τους το λειτουργούν εδώ και χρόνια τώρα, αν και τα αρχίσαμε μαζί.

Με αυτά τα μυαλά δεν αποτελούμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μας αποδέχονται ούτε στην αντίστοιχη… αφρικανική!

*γεν. γραμματέα του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (του μεγαλύτερου της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης), αν. μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης που έχει 45.000 μέλη, ενεργούς κυνηγούς

ΚΣΕ: Σε συναγερμό για νέα προσφυγή κατά του κυνηγιού

Επιδιώκοντας τη συνολική απαγόρευση του κυνηγιού στη χώρα μας, η αυτοαποκαλούμενη Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγή ακύρωσης της ρυθμιστικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το κυνήγι.

Πρόκειται για την ίδια «φιλοζωική» οργάνωση που αγωνίστηκε και αγωνίζεται για τη συνολική υποχρεωτική στείρωση όλων των κατοικίδιων ζώων στη χώρα μας και η οποία, εκ του καταστατικού της, αγωνίζεται για την αποκλειστική χορτοφαγία και τον βιγκανισμό.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) έχει κινητοποιήσει ήδη το νομικό και επιστημονικό επιτελείο της ώστε να αποδείξει, άλλη μία φορά, ενώπιον του δικαστηρίου, ότι το κυνήγι, όπως διεξάγεται στη χώρα μας, ευθυγραμμίζεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την επιστημονική γνώση που έχει κατακτηθεί διεθνώς και με όλα τα παραδεκτά βιολογικά δεδομένα που ρυθμίζουν τη ζωή και τις ανάγκες της άγριας πανίδας, είτε ενδημική είτε αποδημητική είναι αυτή.

Αν και τυπικά η προσφυγή στρέφεται εναντίον της ρυθμιστικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι αυτονόητο ότι η ΚΣΕ θα παρέμβει ως διάδικος σε όλες τις φάσεις εξέτασης της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για περισσότερο από μια 20ετία τώρα οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές μελέτες, έχουν συνεργαστεί με πολυάριθμα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν διεξαγάγει πλήθος καταμετρήσεων επί του πεδίου, ώστε να μπορούν να αποδείξουν στον οποιονδήποτε ότι το κυνήγι στην Ελλάδα περιφρουρεί τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This