Κακοκαιρία Διομήδης: Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές – Εκκενώνονται χωριά

Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Must Read

Το νέο καιρικό φαινόμενο δείχνει τα τελευταία 24ωρα τα δόντια του σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς στη δίνη της κακοκαιρίας Διομήδης έχουν μπει Μακεδονία, Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια, ενώ αναμένονται πολικές θερμοκρασίες και χιόνια και στην Αττική! Ο «Διομήδης» σφυροκοπά πολλές περιοχές της Ελλάδας, και θα συνεχίσει την επέλασή του με πυκνή χιονόπτωση, δυνατές βροχές και ισχυρούς βοριάδες.

Εκκενώθηκαν χωριά 

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η εντολή εκκένωσης δόθηκε καθώς λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης» έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Το έντονο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε προβλήματα και στην περιοχή των Φαρσάλων, με τους κατοίκους της Υπέρειας να εκκενώνουν προληπτικά το χωριό. Η προληπτική εκκένωση έγινε εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού, τα νερά του οποίου «εισέβαλαν» στο χωριό, με τους κατοίκους να μεταφέρονται στα Φάρσαλα.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν!

Μεταξύ άλλων, χιονίζει στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, στον Βελβεντό Κοζάνης (με θερμοκρασία στους 3 βαθμούς Κελσίου), στη Φλώρινα (-1) στη Βλάστη (-2), στο Μεσόβουνο (-1) ενώ χιονόνερο πέφτει στην πόλη του Κιλκίς (3) και στον Πολύγυρο (2). Στους -6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τους -5 στη Βασιλίτσα, τους -3 στον Λαϊλιά και τους 0 στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται βουτιά του υδράργυρου και σφοδρές βροχοπτώσεις και στη Θεσσαλία. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με καταρρακτώδεις βροχές θα βρεθούν οι: Κεντρική Στερεά, περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, η Εύβοια και οι Σποράδες. Χιόνια προβλέπονται στα ορεινά και ημιορεινά της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως το Κιλκίς.

Χιόνια και στη Βόρεια Αττική

Εκτιμάται ότι θα πέσουν χιόνια και στη βόρεια Αττική, σε περιοχές με 300 μέτρα υψόμετρο και άνω. Μάλιστα, ήδη χιόνισε σε περιοχές γύρω από την Θεσσαλονίκη. Νιφάδες χιονιού βλέπουν οι κάτοικοι στον Χορτιάτη αλλά και στην περιοχή του Ασκού και του Σοχού.

Πού έχει «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Τα εντονότερα φαινόμενα καταγράφονται στη Θεσσαλία, όπου και προκλήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή των Φαρσάλων. Μάλιστα, στη Μαγνησία στάλθηκε μήνυμα από το 112, την ώρα που στο Πήλιο έπεσε μεγάλος όγκος βροχής. Στα ορεινά των Τρικάλων έχει χιονίσει, με το ύψος του χιονιού να κυμαίνεται από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες στη Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά, θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 και το πρωί στις Σποράδες έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Άνεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας

Η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, έντονα προβλήματα έχουν σημειωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας κυρίως στη Θεσσαλία. Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, έγιναν για προληπτικούς λόγους, περιορισμένες σε αριθμό προληπτικές απομακρύνσεις πολιτών από τα σπίτια τους.

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστά στο μεταξύ θα παραμείνουν, σήμερα Τετάρτη 12/1, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία «Διομήδης» και ο άστατος καιρός.

Δεν θα λειτουργήσουν σε: Σαμοθράκη, Φλώρινα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Άγραφα, Δήμο Νοτίου Πηλίου, Δημοτική Κοινότητα Οιχαλίας, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δήμο Αργιθέας, Δήμο Σοφάδων, Λάρισα, Δήμο Τεμπών, Δήμο Φαρσάλων και Δήμο Αγιάς.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας, με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, μία ώρα αργότερα.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν τα πελάγη και φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ έφεραν, από νωρίς το πρωί, απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι άνεμοι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ, γι’ αυτό και ανακοινώθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα τρία λιμάνια.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή. Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πλημμύρισαν δρόμοι στη Βόρεια Εύβοια

Τα έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» και τη Βόρεια Εύβοια. Δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις ποταμών και όχι μόνο, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές.

Έκλεισε ο δρόμος από Προκόπι προς Μαντούδι

Υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι. Στο σημείο βρίσκονται ήδη συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ οι Αστυνομικές Αρχές απαγορεύουν τη διέλευση στα οχήματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This