Οργή επιστημόνων για τους άδικους θανάτους από την αδιαφορία του Μαξίμου

Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών - Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το «έμφραγμα» στα νοσοκομεία και οι ειδικοί ζητούν εξηγήσεις

Must Read

Εξοργισμένοι εμφανίζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων που σοκάρει, σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή της μη ενίσχυσης των νοσοκομείων από την κυβέρνηση αλλά και τα «ευχολόγια» του Μαξίμου, φαίνεται πως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε γιατρούς και επιστήμονες, οι οποίοι πλέον «καρφώνουν» τα κυβερνητικά λάθη και ζητούν εξηγήσεις.

«Χάνονται άδικα ζωές, γιατί η νόσος αυτή μπορούσε να προβλεφθεί και να είχαμε καλύτερη οργάνωση στο ΕΣΥ. Εχουμε αυξήσει τις κλίνες, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να στελεχώνει τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και η θνησιμότητα αυξάνει με το λειψό προσωπικό στα νοσοκομεία» κατήγγειλε ο Νίκος Καπραβέλος. Οπως εξήγησε ακόμα μία φορά ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας για τις ΜΕΘ και χάθηκαν άδικα άνθρωποι, γιατί «δεν είχαμε προσωπικό να τους βοηθήσει». Αναφέρθηκε ακόμη στις διασωληνώσεις εκτός αλλά και εντός ΜΕΘ που δεν έχουν στελεχωθεί, με τους ασθενείς να δίνουν μάχη για τη ζωή τους «χωρίς να έχουν δίπλα τους το κατάλληλο προσωπικό». «Πώς να μην αυξηθεί ο αριθμός θανάτων;» αναρωτήθηκε.

«Tα νοσοκομεία στερούνται γιατρών, οι ΜΕΘ λειτουργούν με ανειδίκευτο προσωπικό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας, που ξεκαθάρισε πως η υποστελέχωση των νοσοκομείων είχε αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Είναι προφανές πως είχαμε άδικους θανάτους. Οταν τα νοσοκομεία στερούνται γιατρών, όταν οι ΜΕΘ λειτουργούν με ανειδίκευτο προσωπικό, όταν δεν έχει πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι δεδομένο πως είχαμε άδικους θανάτους» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως γι’ αυτή την κατάσταση υπάρχουν υπεύθυνοι, εννοώντας προφανώς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορά στον αυξημένο αριθμό θανάτων που παρουσιάζει η χώρα έκανε και το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα πολυπαραγοντικό. «Ο αυξημένος αριθμός θανάτων σχετίζεται τόσο με την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων όσο και με το ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία, γιατί φοβούνται».

Οσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. «Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα» είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This