Από την Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε η επέλαση της «Ελπίδας» – Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες

Πού έπεσαν τα πρώτα χιόνια και πού σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα», που σαρώνει ήδη αρκετές περιοχές, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» θα «χτυπήσει» σε δύο φάσεις. Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, η πρώτη ξεκίνησε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ η δεύτερη η οποία θα χτυπήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα και θα επηρεάσει τη χώρα τη Δευτέρα και Τρίτη, όπου και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε αρκετές πεδινές περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στα «λευκά» η Ξάνθη

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Ξάνθη, με την ορεινή ζώνη να ντύνεται στα «λευκά» ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα χιόνια έφτασαν και στην πόλη το βράδυ.

Οικισμοί όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, το Προσήλιο, η Πάχνη αλλά και η περιοχή της Σταυρούπολης ντύθηκαν στα λευκά μέσα σε λίγη ώρα, με την έντονη χιονόπτωση να σκεπάζει δρόμους, οχήματα και σκεπές σπιτιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία όπου επικρατούν συνθήκες έντονης χιονόπτωσης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αλατιέρες που επιχειρούν στην ορεινή ζώνη.

Και στην Θεσσαλονίκη

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης.

Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας – συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού – Νυμφαίου, Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας – Βλάστης.

Τι κατέγραψε το θερμόμετρο

Στο πλαίσιο αυτό, το θερμόμετρο στον Λαϊλιά κατέγραψε -9 βαθμούς Κελσίου, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο. Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Την ώρα που το ψυχρό μέτωπο, που επηρεάζει την χώρα από το βορρά, θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναμένονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα ~300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This