Η επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης οφείλεται στη μείωση ρυθμού εμβολιασμών – Τι λένε οι ειδικοί

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα»

Must Read

Τον λόγο για τον οποίο υπάρχει επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση εξήγησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει σταθεροποίηση με μία τάση αύξησης, όπως αποδεικνύεται από τα λύματα.

«Η μεγάλη επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη μείωση ρυθμού εμβολιασμών. Το 24% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει κάνει τρίτη δόση. Αυτό στο τέλος του εξαμήνου, μπορεί να φέρει επιπλέον 2.600 νεκρούς», σημείωσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει αποφόρτωση του ιού από τα λύματα. Είμαστε θεωρητικά σε πτώση αλλά με σημαντική επιβράδυνση».

Μάλιστα, εξήγησε ότι από τα λύματα βλέπουμε ότι το 95% είναι η μετάλλαξη Όμικρον. «Πλέον η παραλλαγή αυτή χτυπά και άτομα ευπαθή», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και κατέληξε τονίζοντας ότι η κάλυψη της γ’ δόσης στην Όμικρον είναι 91%.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εξήγησε πως τα κρούσματα κορωνοϊού αυτήν την βδομάδα αναμένεται να φτάσουν τα 20.000 κατά μέσο όρο.

«Αποσυμπιέζεται αργά για κρούσματα. Οι θάνατοι και διασωληνώσεις θα μείνουν ψηλά. Αλλά όχι πάνω από 700 ο δείκτης», είπε και συνέχισε: «Μπορεί να δούμε νέα αύξηση κρουσμάτων όμως, όπως Αυστρία. Είμαστε προβληματισμένοι. Δεν ξέρουμε, τι θα συμβεί».

Εξήγησε δε, ότι η υποπαραλλαγή της Όμικρον δίνει αυτό το νέο κύμα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα αποκλιμακωθούμε όπως γινόταν με άλλες παραλλαγές», ανέφερε, σημειώνοντας πως βλέπει αποκλιμάκωση μετά τις 15 Φεβρουαρίου. «Οι δείκτες θα παίζουν μεταξύ 90-100. Θα ξεπεράσουν και το 100», κατέληξε.

Μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας

Την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως στο νοσοκομείο πηγαίνουν 300-400 ανεμβολίαστοι.

«Το 15% από αυτούς πεθαίνουν. Κάθε μήνα έχουμε 45-50 νεκρούς από ανεμβολίαστους», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κυρίως Όμικρον είναι οι εισαγωγές, ενώ στις ΜΕΘ κυρίως Δέλτα».

«Η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα. Έχει παραλλαγές αυτός ο ιός. Δεν ισχύει ότι η Όμικρον είναι καλύτερη παραλλαγή του ιού», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This