Κρήτη-Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Κλειστοί δρόμοι και προβλήματα στους οικισμούς των σεισμόπληκτων

Σε πολλούς δήμους του νησιού τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Must Read

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα της Κυριακής την Κρήτη, έντυσε στα «λευκά» ακόμα και το κέντρο του Ηρακλείου, δημιουργώντας ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό.

Και μπορεί οι Κρητικοί να ξεχύθηκαν στους δρόμους και στα βουνά προκειμένου να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο, ωστόσο δεν λείπουν τα προβλήματα. 

Πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω της έντονης χιονόπτωσης ενώ σε πολλούς δήμους του νησιού, μετά από απόφαση των Δημάρχων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Όσον αφορά στις επόμενες ημέρες η καταστασή θα επανεκτιμηθεί οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για την τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία

Κλειστοί δρόμοι και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο αντιπεριφερειαρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης επανέλαβε την έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, που λόγω της χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας των δρόμων δημιουργούν κίνδυνο για τους οδηγούς και τους επιβάτες ΙΧ.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο εμφανίζει προβλήματα. Στον νομό Ρεθύμνης στην επαρχιακή οδό Πατσό – Απόστολοι δήμου Αμαρίου, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωση, ενώ στην επαρχιακή οδό Αμνάτο – Αρκάδι (δήμος Ρεθύμνης), θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης. Στην επαρχιακή οδό Γερακαρίου – Σπηλίου (δήμου Αμαρίου), θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.

Στον νομό Ηρακλείου, στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου – Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δ.ε. Κράσι, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης, ενώ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης ισχύει για την επαρχιακή οδό Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος δ.ε. Γωνιές (δήμου Μαλεβιζίου) και τον αγροτικό δρόμο της δ.ε Κρουσώνα προς το Λιβάδι (δήμου Μαλεβιζίου).

Σύμφωνα με την αστυνομία σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος. Προβλήματα εντοπίζονται και στον νομό Λασιθίου όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την επαρχιακή οδό Χερσονήσου – Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Κράσι μέχρι τον δήμο Οροπέδιο Λασιθίου και εντός του Οροπεδίου.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Προβλήματα στα κλιματιστικά στους οικισμούς των σεισμόπληκτων

Έκκληση σε όσους μπορούν να διαθέσουν θερμαντικά μέσα απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Μάρκος Κοκολάκης καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο χιονισμένο Αρκαλοχώρι και ευρύτερα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, κατέστησαν προβληματική την θέρμανση με τα κλιματιστικά στους οικισμούς όπου ζουν οι σεισμόπληκτοι.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοκολάκης από το πρωί έχει επιχειρηθεί να βρεθούν σόμπες και αερόθερμα, ενώ μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται σε 35 οικίσμους.

«Καταφέραμε να βρούμε κάποιες θερμάστρες που ήταν σε αποθήκες του δήμου για να λυθεί το πρόβλημα σε κάποιους οικίσκους. Αυτή τη στιγμή όμως σε δέκα οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, σε δέκα ακόμη στο Σαμπάνια, σε οκτώ στη Βόνη και σε επτά οικίσκους στο Χουμερι, οι άνθρωποι δεν έχουν θέρμανση και αυτό είναι πρόβλημα γιατί σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία είναι στο μηδέν και το βράδυ θα πέσει περισσότερο» είπε ο κ. Κοκολάκης που έκανε έκκληση σε όποιον μπορεί να διαθέσει κάποιο θερμαντικό μέσο, «προκειμένου οι άνθρωποι που αυτή την ώρα δυσκολεύονται, να έχουν τουλάχιστον ένα ζεστό περιβάλλον για να περάσουν αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, αλλά με τα κλιματιστικά που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να ζεστάνουν τους οικίσκους.

Χανιά: Εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα

Στα Χανιά και στην περιοχή του Ομαλού η συγκοινωνία διεξάγεται μόνο με οχήματα 4Χ4, ενώ εκχιονισμοί γίνονται από το πρωί από εργολαβικά συνεργεία της Περιφέρειας από τους Λάκκους με κατεύθυνση τον Ομαλό.

Στα Σφακιά έχει χιονίσει στην περιοχή του Ασκύφου ωστόσο ο δρόμος παραμένει ανοικτός καθώς πραγματοποιούνται εκχιονισμοί με μηχάνημα του δήμου. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στα λευκά έχει ντυθεί και η περιοχή των Ανωγείων στο Ρέθυμνο, ενώ χιονίζει σε χωριά του Αμαρίου, στο Αρκάδι καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού.

Ο δρόμος Σπήλι – Γερακάρι έχει κλείσει από το πρωί για προληπτικούς λόγους.

Λόγω των καιρικών συνθηκών και με την πρόβλεψη για ένταση των καιρικών φαινομένων κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη, τα σχολεία και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης στο δήμο Ρεθύμνου, και στα Ανώγεια καθώς και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στο Έλος Κισσάμου.

Στο πλευρό των αστέγων

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν έως και την Τετάρτη, 26/01/2022, ο δήμος Χανίων προχώρησε στο έκτακτο άνοιγμα δημοτικών δομών, ώστε να καταφύγουν οι άστεγοι της πόλης.

Συγκεκριμένα, εκτάκτως από χθες Σάββατο, έως και την Τετάρτη 26/01/2022, θα παραμείνει ανοικτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων.

Επίσης, το Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στην περιοχή Σπλάντζια, θα παραμείνει ανοιχτό από την Δευτέρα έως και Τετάρτη από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα. Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν δύο αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα Χανιά, ενώ κλειστές μέχρι την Τετάρτη θα παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου της πόλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This