Ο νέος Κρήτης «έφαγε» τον Αδριανουπόλεως

Το μπαϊράκι που είχε σηκώσει ο κ. Αμφιλόχιος και ο αγώνας υπέρ του Κισάμου, η υπομονή του Οικουμενικού Πατριάρχη, η αφορμή για τον αποκεφαλισμό

Must Read

Σε κάθε εκλογή, από αρχιερέα, δήμαρχο ή… διαχειριστή πολυκατοικίας, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Χαμένοι» θεωρούνται, συνήθως, οι συνυποψήφιοι. Στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης οι παράπλευρες απώλειες ξέφυγαν από τα όρια του νησιού. Δεν έχασαν μόνο οι συνυποψήφιοι.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ακούσια, προκάλεσε αναταράξεις σε Φανάρι, Αθήνα και Αδριανούπολη. Εξελέγη ο Ρεθύμνης Ευγένιος, έχασαν ο Κισάμου Αμφιλόχιος και ο Πέτρας Γεράσιμος. Λογικό. Κάποιος θα έχανε, κάποιος θα κέρδιζε. Κανένας δεν είχε υπολογίσει στην εξίσωση τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος έδειξε ιώβεια υπομονή με το μπαϊράκι που σήκωσε ο Αδριανουπόλεως τόσα χρόνια. Αθόρυβος και ακίνητος, όπως ο κυνηγός πίσω από τον θάμνο όταν περνά αμέριμνα ο αγριόχοιρος, περίμενε μέχρι να ρίξει την ντουφεκιά στη λάθος κίνηση. Μόλις εξέλεξε τον νέο Κρήτης, «παραίτησε» και τον Αδριανουπόλεως. Οποιος κι αν ήταν ο νέος Κρήτης ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος θα έμπαινε στη γωνία. 

Παρέσυρε και τον Νίκο Δένδια

Η αφορμή για τον αποκεφαλισμό ήταν η Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Ο κ. Βαρθολομαίος από την άνοιξη είχε καταλήξει ποιον ήθελε για εκεί. Τον Ρεθύμνης Ευγένιο. Είχε ενημερώσει και τον πρωθυπουργό για το πρόσωπο. Ο Αδριανουπόλεως, όμως, έδωσε αγώνα ενάντια στην επιθυμία του Πατριάρχη. Μέχρι τελευταίας στιγμής. Έφτιαξε ομάδα, έκανε «λόμπινγκ», που λένε και στα χωριά της Αδριανούπολης. Κόντρα στον Βαρθολομαίο και τον «νούμερο δύο» στο Φανάρι, Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Προσπαθούσε μανιωδώς να μαζέψει κουκιά για να εκλεγεί ο Κισάμου. Φευ!

Ο Βαρθολομαίος είναι από κράμα ατσάλινο και πολίτικο. Αργεί, αλλά δεν συγχωρεί. Εβγαλε -δύσκολα μεν- τον άνθρωπο που επιθυμούσε στην Κρήτη. Προσπέρασε υπομονετικά τα ανακατέματα που προκάλεσε ο Αδριανουπόλεως στις σχέσεις με την Αθήνα. Δικής του εμπνεύσεως, άλλωστε, ήταν να τραβήξουν το σκοινί με τον Προμπονά και να ανοίξουν θέμα με τα σταυροπήγια.

Έδωσε τόπο στην οργή όταν ο Αμφιλόχιος έφερνε στην επιφάνεια κάθε λογής προβλήματα. Ο αγώνας υπέρ του Κισάμου ήταν όμως η αρχή του τέλους. Ο κ. Αμφιλόχιος δεν έφτιαξε μόνο μία μικρή ομάδα υπέρ του Κισάμου.

Μαθαίνω πως «ενημέρωσε» και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμούσε τον Μητροπολίτη Κισάμου για Αρχιεπίσκοπο! Όταν ο Ν. Δένδιας επικοινώνησε με τον Πατριάρχη και έμαθε την πραγματική επιθυμία του, έμεινε ενεός. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το πατριαρχικό ποτήρι.

«Μαζέψτε τα!»

Ο Πατριάρχης φώναξε στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και τον αρχιγραμματέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πνευματικό τέκνο του Αδριανουπόλεως, κ. Γρηγόριο. Τους τα έψαλε πατριαρχικά για τις κινήσεις πίσω από την πλάτη του και είδαν καθαρά την οργή του. Ο Αδριανουπόλεως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο αρχιγραμματέας τελεί, λένε, υπό κρίση και αξιολόγηση.

«Ηταν θέμα χρόνου να αποχωρήσει με όλα αυτά που έκανε» λένε συνοδικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ τα προκάλεσε όλα» υποστηρίζει, από την άλλη, ο Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος. Θεωρεί πως ο κ. Εμμανουήλ τον οδήγησε στην έξοδο. Για να μπορέσει, όπως πιστεύει, να είναι ο μόνος κυρίαρχος στο Φανάρι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This