Καθαρά και ξάστερα: «Αν το ΕΣΥ ήταν καλύτερο θα είχαμε λιγότερους νεκρούς»

Δυνατό μήνυμα επιστημόνων και μια πρόβλεψη: «Οπωσδήποτε μέχρι το Πάσχα θα έχει εξασθενήσει η πανδημία»

Must Read

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στη χώρα μας συνολικά και η σχεδόν καθημερινή εκατόμβη, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί: ο κορωνοϊός και η ανύπαρκτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνδυασμός που έχει αποβεί μοιραίος για χιλιάδες ανθρώπους.

Κι όμως, η Κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα, αρνείται έστω και τώρα να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις (και όχι επικοινωνιακές και εντυπωσιασμού) στήριξης του ΕΣΥ, αρνείται την επιστροφή στη δουλειά μιας σημαντικής μερίδας χιλιάδων υγειονομικών επειδή παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπει σε θετικούς στον ιό υγειονομικούς να περιθάλπουν ασθενείς, επιτρέπει διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, επιτρέπει το στοίβαγμα ασθενών σε ράντζα (όπου και αν υπάρχουν καν κι αυτά), επιτρέπει την εξουθένωση των υγειονομικών που εργάζονται δύο χρόνια τώρα σε «πολεμικές συνθήκες», επιτρέπει τη διάλυση του ΕΣΥ,  αφήνει, με λίγα λόγια, τον κόσμο στη μοίρα του.

Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω

«Είμαστε στις πρώτες θέσεις στους νεκρούς στην ΕΕ»

Τρεις επιστήμονες που μίλησαν στο Open εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση του συστήματος υγείας, προέτρεψαν τον κόσμο να εμβολιαστεί και έγινε μάλιστα και μια (ακόμα) πρόβλεψη, ότι το Πάσχα θα έχει εξασθενήσει η πανδημία. Ίδωμεν γιατί πολλά έχουν ακούσει τα αυτιά μας όλο αυτό το διάστημα…

Πιο σκληρός, αλλά ευθυγραμμισμένος με την πραγματικότητα, ήταν ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Είμαστε στις πρώτες θέσεις στους νεκρούς στην ΕΕ. Μας έχει προβληματίσει πολύ. Να ψαχτεί το πράγμα. Πρέπει να ψαχτούμε πού έχουν γίνει αυτοί οι θάνατοι. Αν το ΕΣΥ ήταν καλύτερο θα είχαμε λιγότερους νεκρούς», είπε χαρακτηριστικά χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τον βασικό λόγο του αυξημένου αριθμού απωλειών.

Για να προσθέσει: «Τα επαρχιακά νοσοκομεία έχουν αυξημένα περιστατικά θανάτων. Να δούμε πάλι την υποχρεωτικότητα για να πάμε σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι».

Την πρόβλεψη για το Πάσχα την έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπύρος Πουρνάρας: «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε (σ.σ. αν τελειώνει η πανδημία). Ότι και να σας πω είναι παρακινδυνευμένο. Η εμπειρία από πολλές χώρες του εξωτερικού δείχνει ότι φθίνει σιγά – σιγά η παραλλαγή Όμικρον. Έχουμε μία ύφεση αλλά εδώ και καιρό έχει σταθεροποιηθεί. Σίγουρα θα εξασθενήσει. Τώρα αν αυτό θα γίνει σε ένα μήνα ή σε 1,5 οπωσδήποτε μέχρι το Πάσχα θα έχει εξασθενήσει. Το ελπίζουμε (σ.σ. ότι το Πάσχα θα είναι διαφορετικό). Να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί γιατί έχουμε διαψευστεί αρκετές φορές. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα έχουμε πρόβλημα μεγάλο. Κανείς δεν το περίμενε αυτό ένα χρόνο μετά το εμβόλιο».

Για το θέμα του εμβολιασμού μίλησε κυρίως ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Ξέρω ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από τους συναδέλφους που έχουν στα χέρια τους ανθρώπους στις εντατικές για να τους βγάλουν ζωντανούς από εκεί μέσα. Δουλεύουν υπό πολεμικές συνθήκες εδώ και δύο χρόνια. Έχουμε ως κοινό παρανομαστή των απωλειών ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι στην πλειοψηφία τους. Είναι ένα κρίμα πολύ μεγάλο. Με τον εμβολιασμό θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 9 στους 10 αυτούς θανάτους ή 8 στους 10. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This