Επιδεινώνεται η κατάσταση στον Νέο Βουτζά – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της καθίζησης

Must Read

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κάτοικοι του Nέου Βουτζά μετά από την υποχώρηση του εδάφους και την καθίζηση τριών σπιτιών και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, προτού δουν όλοι τα σπίτια τους να καταρρέουν. 

Συνολικά επτά σπίτια απειλούνται να «πνίγουν» στο ρέμα του Νταού, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να έχουν μεταναστεύσει.

«Μας έστειλαν χαρτί και εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας. Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε τίποτα. Το σπίτι κατρακυλάει. Χρειαζόμαστε άμεσα στήριξη και γρήγορα έργα πριν φύγουν και τα υπόλοιπα σπίτια», περιγράφει η Μαίρη Μπαλή, που μένει στο ακριβώς διπλανό σπίτι από αυτό που έχει ήδη πάρει κλίση και βυθίζεται στο ρέμα. «Έχω φύγει από το σπίτι και μένω στον πατέρα μου στον Πειραιά. Όλο αυτό έγινε μέσα σε 15 ημέρες και κάθε ημέρα κατρακυλάει και περισσότερο. Φοβόμαστε όταν βρέχει γιατί μουλιάζει περισσότερο το χώμα και υποχωρεί το έδαφος», τονίζει η κ. Μπαλή, η οποία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα πήρε τα πράγματα της και έφυγε από το σπίτι.

Στη δυόροφη μονοκατοικία της, το ισόγειο και το πρώτο υπόγειο έχουν «κάτσει» τουλάχιστον μισό μέτρο, η εξωτερική σκάλα έχει κοπεί στα δύο από το χώμα ενώ οι πλάκες έχουν ανοίξει από τους κρατήρες οι οποίοι έχουν σχηματιστεί στο έδαφος. «Παρακαλάμε τον Θεό να μην βρέξει», δηλώνει η κ. Μπαλή, που από το 2018, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν την περιοχή, παρατήρησε την καθίζηση. Όπως επισημαίνει, στην αρχή ήταν ελάχιστοι πόντοι αλλά μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις το έδαφος στο ακίνητό της έχει υποχωρήσει τουλάχιστον μισό μέτρο.

Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου: «Ειδικοί γεωτέχνες θα διαπιστώσουν το πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, εξήγησε ότι διολισθαίνει ένα υπόστρωμα του εδάφους, ενώ ειδικοί γεωτέχνες θα διαπιστώσουν με ηλεκτρικά σήματα το βάθος που εξελίσσεται αυτή η διαδικασία.

«Ήταν μέσα οι άνθρωποι. Στην αρχή καθίζηση ήταν μικρή και τρόμαξαν. Σε δύο μέρες έπεσε στους 20 πόντους. Οι επόμενες βροχές το πήγαν πιο κάτω, τα χιόνια ακόμα πιο κάτω» είπε.

Σημείωσε δε ότι σε πρώτη φάση τέσσερα σπίτια έχουν πρόβλημα, ωστόσο έκανε σαφές πως το γεωλογικό φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί, υπενθυμίζοντας πως πριν από 25 ημέρες η καθίζηση ήταν 30 εκατοστά περίπου και το Σάββατο έφτασε τα τρία μέτρα.

Τι εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας

Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια» εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.

Τι είπε για το ζήτημα ο Στέλιος Πέτσας

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, ενώ θα γίνουν και επιμέρους μετρήσεις για να διευκρινιστούν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η πολιτεία για να συνδράμει την τοπική αυτοδιοίκηση. «Εμείς προχωρήσαμε στην έγκριση του ποσού για την χρηματοδότηση των μελετών που χρειάζονται για το γεωλογικό φαινόμενο. Αύριο θα εκταμιευθεί το ποσό από εμάς προς τον Δήμο και εκείνος αντίστοιχα ξέρει ότι μπορεί από εκεί και πέρα να συνεχίσει τις απαραίτητες ενέργειες» είπε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This