Βαρέα και Ανθυγιεινά: Ποιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να τα χάσουν

Τρεις νεκροί μόνο Ιανουάριο!

Must Read

25.000 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο Τομέα βρίσκονται μπροστά σε έναν νέο κίνδυνο! Μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές και μειώσεις, τις τεράστιες και υπέρογκες ανατιμήσεις, τώρα είναι αντιμέτωποι και με το σχέδιο της κυβέρνησης για μερικό ή ολικό αποχαρακτηρισμό των ειδικοτήτων τους και την απένταξη αυτών από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

Μάλιστα, για τις 10.000 εργαζόμενους εξ αυτών ελλοχεύει ο κίνδυνος οριστικής κατάργηση τόσο του σχετικού επιδόματος όσο και του ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος των ΒΑΕ μέσω του οποίου συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος με 35 έτη ασφάλισης (εκ των οποίων τα 25 έτη σε καθεστώς βαρέων) και στο 60ό έτος με μείωση 12% επί της εθνικής σύνταξης (μείον 46 ευρώ το μήνα).

Επίσης, στο 62ο έτος μπορούν αν συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη όσοι ασφαλισμένοι έχουν 4.500 ένσημα (15ετία) εκ των οποίων τα 3.600 ένσημα (12 έτη) να έχουν διανυθεί σε καθεστώς ΒΑΕ. Την πρόβλεψη για κατάργηση του επιδόματος προβλέπεται στα δύο αρχικά σενάρια της Επιτροπής, ενώ για περίπου 10.000 εργαζόμενοι, που ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας, το επίδομα μηδενίζεται!

Τρεις νεκροί μόνο Ιανουάριο!

Το θέμα των συνθηκών εργασίας και της απώλειας εισοδήματος αναδεικνύει η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας σαφώς από την αρχή ότι: «Κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί να ανταλλάσσει επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας με κάποιο χρηματικό ποσό. Η πρόνοια όλων μας είναι ο μηδενισμός των επικίνδυνων συνθηκών και η εξάλειψη του επαγγελματικού κινδύνου. Κάτι τέτοιο όμως στην χώρα μας είναι ένας στόχος από τον οποίο όλο και απομακρυνόμαστε σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ανεπτυγμένες χώρες».

Πάντως οι συνθήκες εργασίας γίνονται στην χώρα μας «όλο και πιο δύσκολες, όλο και πιο επικίνδυνες». Το 2021 ήταν μία χρονιά αρνητικός σταθμός στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, ενώ ήδη μόνο τον Ιανουάριο του 2022 έχουν σκοτωθεί τρεις εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This