Γκάγκα: Μετά την 5η ημέρα από τη μόλυνση τα αντιικά χάπια δεν «πιάνουν» τους ασθενείς

Μπάχαλο με τα τεστ των εξεταζόμενων στα νοσοκομεία, μετά τη νέα σχετική ΚΥΑ της κυβέρνησης

Must Read

Για την κατάσταση της υγείας των τριών παιδιών που νοσηλεύονται διασωληνωμένα με κορωνοϊό ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πανδημία Covid-19 από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε η κα Γκάγκα, πρόκειται για το 22 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, το οποίο, όπως είπε, «πηγαίνει λίγο καλύτερα», και για δύο άλλα παιδιά 13 ετών που νοσηλεύονται σε μονάδα Covid. «Το ένα παιδί μεταφέρθηκε πριν από αρκετές ημέρες με βαριά κρανιοεγκεφαλική πάθηση, μετά από τροχαίο και βρέθηκε θετικό σε τεστ Covid. Και το δεύτερο μπήκε χθες με σπασμούς, που πιθανώς έχουν σχέση με τη νόσο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα αντιικά χάπια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να κάνουν την αίτηση για αντιικά χάπια νωρίς, γιατί θέλουμε οι αιτήσεις να γίνονται έως την τρίτη ημέρα, ώστε τα φάρμακα να φτάνουν στο σπίτι και να αρχίζει η θεραπεία των ασθενών έως την 5η ημέρα από την μόλυνση, που είναι και το περιθώριο για τη δράση τους. Μετά την πέμπτη ημέρα είναι αργά γι’ αυτά τα φάρμακα». Η επιτροπή, σημείωσε, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εγκρίνονται οι αιτήσεις γρήγορα και να ξεκινήσει η διαδικασία της κατ’ οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

«Η πλατφόρμα για τα αντιικά άνοιξε εδώ και μία εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί 19», είπε επίσης η κα Γκάγκα. «Το τελευταίο τετραήμερο έχουν γίνει 757 αιτήσεις, από τις οποίες ακυρώθηκαν οι 42. Ήδη έχουν παραδοθεί κατ’ οίκον τα χάπια που αντιστοιχούν στις 477 από αυτές, ενώ είναι προς παράδοση αντιικά και για τις υπόλοιπες 238», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Αλαλούμ με τα τεστ των εξεταζόμενων στα νοσοκομεία

Σύγχυση, όσον αφορά στα τεστ (PCR ή Rapid) που γίνονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας, έχει δημιουργήσει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα αλλού να κάνουν και αλλού να μην κάνουν.

Ειδικότερα, στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, τέθηκε η ερώτηση: «Από την ΚΥΑ της περασμένης εβδομάδας -πρώτα αντέδρασαν οι οδοντίατροι τότε- παρατηρείται πρόβλημα ανομοιογένειας στην αντιμετώπιση περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας. Αναφέρει ότι για να κάνει ένας πολίτης τις προγραμματισμένες εξετάσεις του, εφόσον αυτές δεν είναι επεμβατικές, δεν χρειάζεται να έχει κάνει τεστ. Πλην όμως, υπάρχουν εξετάσεις που δεν είναι σαφές εάν είναι ή δεν είναι επεμβατικές. Επί παραδείγματι, όπως αναφέρουν οι καρδιολόγοι, σ’ ένα τεστ κοπώσεως ο ασθενής ασθμαίνει. Σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους ζητούν τεστ. Οι διοικητές, δηλαδή, έχουν δώσει εντολή να ζητείται τεστ. Σε άλλα, λένε ότι δεν χρειάζεται τεστ, αφού αυτό αναφέρει η ΚΥΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες, όπως οι ωτορινολαρυγγολόγοι. Μήπως θα έπρεπε να βρει μια οδηγία που να περιγράφει λεπτομερώς ποιες εξετάσεις αφορά η ΚΥΑ ή τέλος πάντων μια οδηγία για να προστατευτούν οι γιατροί».

Ως απάντηση, η κα Γκάγκα σημείωσε τα εξής: «Είναι πολύ καλή η ερώτηση. Νομίζω είναι κυρίως θέμα της επιτροπής των επιδημιολόγων για τα μέτρα, αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι οι γιατροί που είναι στα νοσοκομεία και βλέπουν ασθενείς, όποιον ασθενή και να βλέπουν, ακόμη κι αν δεν κάνει επεμβατική εξέταση και έρθει στο γραφείο, (μπορεί να έχει βήχα, κ.ά.), είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πάντα με μάσκες, με προστασία. Δηλαδή, κρατώντας τα μέτρα, οι γιατροί μπαίνουν κάθε μέρα στους θαλάμους COVID, οι νοσηλευτές μπαίνουν κάθε μέρα στους θαλάμους COVID. Άρα, στο νοσοκομείο οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε όλο το περιβάλλον σα να είναι δυνητικά λοιμογόνο. Άρα, κρατάμε τα μέτρα, είτε κάνουμε μία εξέταση είτε όχι. Ο λόγος που κάνουμε τεστ στους ασθενείς που πρόκειται να νοσηλευτούν, είναι φυσικά γιατί οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν θα είναι μαζί με άλλους, και δεν θα φοράνε μάσκα και εκεί μπορεί να το μεταδώσουν. Άρα είναι δύο διαφορετικά θέματα. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να σας μιλήσει η Επιτροπή, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε θέματα. Είναι σημαντικό να κρατάμε τα μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία, όλοι οι γιατροί κι όλοι οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό».

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This