Euroferry Olympia: Στους 12 οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες – Στο πλευρό των οικογενειών τους ειδική ψυχολόγος

«Έχουν καεί Έλληνες οδηγοί, μπροστά μου πάρκαρε και κοιμήθηκε μέσα»

Must Read

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ του εντοπισμού των 12 ανθρώπων που αγνοούνται μετά την φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο «Euroferry Olympia», ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε σε 12 αφού το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου, δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών. Πρόκειται για Αφγανό, που επιβιβάστηκε προφανώς κρυφά στο πλοίο προκειμένου να καταφέρει να περάσει στην Ιταλία.

«Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των αγνοουμένων»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ακόμα καίνε εστίες φωτιάς, και η κατάσβεση συνεχίζεται. Όταν αυτή ολοκληρωθεί το πλοίο θα ρυμουλκηθεί και θα ξεκινήσει η αντιρύπανση στο σημείο. Όπως είπε, κοντά στις οικογένειες των τριών Ελλήνων που είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκεται ακόμα και ειδικός ψυχολόγος.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους» σημείωσε, αναφέροντας πως ένας εκ των τριών Ελλήνων αγνοούμενων φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά όλοι διαμένουν στην Αθήνα.

Η επιχείρηση πυρόσβεσης συνεχίστηκε όλο το βράδυ όπως και οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων στην θάλασσα. Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο απομακρύνθηκαν. Όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο, το σκοτάδι και οι πυκνοί καπνοί δυσκόλευαν το έργο των διασωστών.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις φλόγες. Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, τους δύο οδηγούς εντόπισε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που επιβιβάστηκε στο πλοίο με ελικόπτερο. Άμεσα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο για την παραλαβή των δύο οδηγών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης. Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού μέσου ο 65χρονος Βούλγαρος διασωληνώθηκε καθώς η κατάστασή του ήταν πιο κρίσιμη.

Το χρονικό του εφιάλτη για το φλεγόμενο πλοίο

Όλα ξεκίνησαν στις 4:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν το πλοίο, που είχε εκπλεύσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ήταν η στιγμή που άρχισε ο εφιάλτης για τους 239 επιβάτες.

Στις 04.12 ο κυβερνήτης του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά της εταιρείας και τους ενημέρωσε ότι είχε ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3, ζητώντας μάλιστα άμεσα βοήθεια. Το σήμα κινδύνου έφθασε στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από όπου δόθηκε εντολή για άμεση κινητοποίηση. Πέντε λεπτά αργότερα σήμανε συναγερμός στο πλοίο. Το πλήρωμα ενημέρωσε τους επιβάτες, ενώ άρχισαν έλεγχοι σε όλες τις καμπίνες. Στο πλοίο βρίσκονταν, σύμφωνα με το Λιμενικό, 239 επιβάτες, 51 άτομα πλήρωμα, 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Αμέσως επιβιβάστηκαν στα διασωστικά σκάφη που έσπευσαν στο σημείο, ενώ επιβατηγά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή και διασωστικά του Λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής προσέγγισαν το φλεγόμενο πλοίο για να περισυλλέξουν τον κόσμο. Στις 05.14 ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάλειψης του πλοίου. Λίγο αργότερα οι επιβαίνοντες φορούσαν σωσίβια και ισοθερμικές κουβέρτες για να προστατευτούν από το κρύο, στο κατάστρωμα παραπλέοντος σκάφους. Τότε ήταν που ξεκίνησε η μάχη των διασωστικών δυνάμεων για τους αγνοούμενους και τους δύο εγκλωβισμένους.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

Μετά από ώρες αγωνίας οι πρώτοι επιβάτες που διασώθηκαν, έφθασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν οικογένειες με μωρά. Οι περισσότεροι περιέγραψαν την περιπέτειά τους ως την χειρότερη της ζωής τους, ενώ δεν μπορούσαν να κρύψουν τα σημάδια της κούρασης και της ταλαιπωρίας.

Οδηγοί φορτηγών μόλις έμαθαν ότι υπήρχαν αγνοούμενοι συνάδελφοι τους στο γκαράζ του πλοίου ξέσπασαν. «Τα αυτοκίνητα είναι έτσι παρκαρισμένα που δεν μπορεί να βγει ο οδηγός. Έχουν καεί Έλληνες οδηγοί, μπροστά μου πάρκαρε και κοιμήθηκε μέσα», δήλωσε ένας εκ των επιβατών.

Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε ξενοδοχεία του νησιού και άμεσα θα επιστρέψουν στον τόπο εργασίας και διαμονής τους.

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα

Αναφορά στις εφιαλτικές στιγμές έκανε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα, Γιώργος Γλυκοφρύδης.

«Χτες ξεκινήσαμε μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, μεταβήκαμε στο σημείο. Ευτυχώς στο σημείο επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, δυστυχώς όμως η φωτιά ήταν εκτεταμένη, από άκρη σε άκρη στο πλοίο. Οι θερμοκρασίες ήταν απίστευτες, άρχισαν να λιώνουν οι λαμαρίνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ έσωσαν δύο άτομα», περιέγραψε ο κ. Γλυκοφρύδης.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ρίψη νερού στο πλοίο για να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία του. Δε θέλουν να βυθιστεί το πλοίο, θέλουν να πέσει η θερμοκρασία και να φύγει ο καπνός για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Δεν ξέρω τι ποσότητα νερού έχει εισέλθει στο καράβι. Έχουν έρθει και άλλα δύο ρυμουλκά, και γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This