Ο Άρειος Πάγος «ξήλωσε» επτά ανεπαρκείς δικαστές, μετά σχετική απόφαση τη πειθαρχικής Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Τρεις από τους δικαστές που απολύθηκαν, είχαν ζητήσει οι ίδιοι την απόλυσή τους γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στους προβλεπόμενους ρυθμούς εργασίας.
Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που δήλωσαν ότι επιθυμούν να απολυθούν παρουσίαζαν πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Σε μια από αυτούς είχαν επιβληθεί πέντε πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το 2012!
Από άλλο δικαστή αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018…
Απολύθηκαν και… επιβραβεύτηκαν με πρόσληψη στο Δημόσιο!
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αμελείς δικαστές, παρά την απόλυση τους επιβραβεύτηκαν από τον Άρειο Πάγο, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα τους.
Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενοι σχετική ευνοϊκή διάταξη νόμου, ζήτησαν να διοριστούν στο Δημόσιο μετά την απόλυσή τους. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το σχετικό αίτημά τους…
Σχολιάζοντας την ανεπάρκεια μιας από τους επτά δικαστές που απολύθηκαν, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας είχε αναφέρει στη συνεδρίαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας πως οι αποφάσεις που εξέδιδε ήταν «πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία», μέσε σε μόλις τρεις σειρές! Ήταν «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα», είχε επισημάνει ο κ. Πλιώτας.
Άλλη δικαστίνα μέσα σε ένα χρόνο είχε δημοσιεύσει μόλις δέκα αποφάσεις, ενώ είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις! Επί τρία χρόνια και τρεις μήνες δημοσίευσε αποφάσεις για πλημμελήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε τέσσερα χρόνια για να δημοσιεύσει μια απόφαση… Η ίδια απέδωσε αυτές τις καθυστερήσεις σε προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα της.
«Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε τέσσερα χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση;» της είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου.
Και αυτή η δικαστίνα απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, αλλά διορίζεται στο Δημόσιο…
Και μήνυση κατά δικαστίνας για υπεξαγωγή εγγράφων!
Σε άλλη περίπτωση η προϊσταμένη Πρωτοδικείου της Πελοποννήσου αναγκάστηκε να υποβάλει μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων σε βάρος δικαστίνας που δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε χρεωθεί…
Η εν λόγω δικαστής είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.
Άλλος δικαστής που υπηρετούσε στη Βόρεια Ελλάδα, είχε εκκρεμείς περίπου 200 υποθέσεις, με αποτέλεσμα για κάποιες από αυτές να παραγραφούν τα αδικήματα…
Πριν από λίγους μήνες η πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποπέμψει από το δικαστικό σώμα ακόμα έξι δικαστές λόγω υπηρεσιακής τους ανεπάρκειας.