ΕΕΑΕ: Η κατάσταση στο Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να μην εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα

«Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα...»

Must Read

Με τις πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία να βρίσκονται σήμερα στη 15η ημέρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί και η κατάσταση στο -υπό ρωσική κατάληψη- πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, ιδίως μετά τη χθεσινή διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

  • Update: Όπως μεταδίδει το Reuters, το Yπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, χάρη στην παρέμβαση τεχνικών από τη Λευκορωσία.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις στο σημείο, για τις οποίες μας ενημερώνει καθημερινά με εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες για την Ελλάδα.

Σε σημερινή ανακοίνωση της για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία, η Επιτροπή αναφέρει τα ακόλουθα: «Από χθες έχει διακοπεί η εξωτερική τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ. Η τροφοδοσία παρέχεται πλέον από γεννήτριες. Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο). 

Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες. Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This