Αδριανούπολη: Στο αρχείο η υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Must Read

Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που είχαν συλληφθεί πέρυσι στην Τουρκία και κρατήθηκαν για περίπου 5 μήνες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κατηγορία περί κατασκοπείας μπήκε στο αρχείο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν αποκλειστικά για την παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα τον Μάρτιο του 2018, κάτι που επισύρει πολύ μικρές ποινές, εάν και εφόσον καταδικαστούν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», στην έρευνα, που διενήργησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Αδριανούπολης, σχετικά με την κατηγορία της «στρατιωτικής κατασκοπείας», αποφασίστηκε ότι δεν υπήρχε λόγος δίωξης τους, καθώς μετά την εξέταση του κινητού τηλεφώνου δεν εντοπίστηκε κάποιο στοιχείο που να στοιχειοθετεί κατηγορίες.

Έτσι, το Ποινικό Δικαστήριο της πόλης θα εξετάσει μόνο την κατηγορία «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» κατά των δύο στρατιωτικών.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης αποτέλεσε για 167 μέρες (όσες και η κράτησή τους) το διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας για ανταλλαγή ή και παράδοση των οκτώ Τούρκων, που είχαν αυτομολήσει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα τον Ιούλιο του 2015.

Το χρονικό της ιστορίας έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου του 2018 ακούσαμε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ έκαναν περιπολία.

Κατά την κράτησή τους ισχυρίστηκαν ότι αποπροσανατολίστηκαν ακολουθώντας κάποια ίχνη, ενώ τότε για το θέμα ειπώθηκαν πολλά. Κάποιοι πιστεύουν ακόμα (και μάλλον εύλογα) ότι η υπόθεση ήταν στημένη από τουρκικής πλευράς, για να τεθεί ζήτημα ανταλλαγής των 8 Τούρκων, που είχαν αυτομολήσει στην Ελλάδα.

Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης μεταφέρθηκαν στο τουρκικό δικαστήριο, αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Ακολούθως, από τις αρχές της Τουρκίας ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή».

Στις 17 Μαρτίου και εν μέσω διπλωματικού πολέμου ορίστηκε η μετάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).

Έκτοτε ακολούθησαν αλλεπάλληλα ελληνικά αιτήματα για την απελευθέρωσή τους.

Μετά από 167 μέρες και 5 αρνητικές αιτήσεις απελευθέρωσης από τα τουρκικό δικαστήριο, ο Άγγελος Μητρετώδης (ανθυπολοχαγός) και ο Δημήτρης Κούκλατζης (λοχίας ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ) παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους. Ήταν 14 Αυγούστου και είχε ολοκληρωθεί πλέον η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προέκυπτε η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Εξάλλου, μετά από κάθε προηγούμενη άρνηση, το δικαστήριο της Αδριανούπολης έδινε τη δικαιολογία ότι «δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα».

Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι οι δυο Έλληνες είναι εντός των πλαισίων μιας πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Πέντε μήνες μετά τη σύλληψή τους, την Τετάρτη 15 Αυγούστου του 2018, μετέβη στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This