Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Το νομοσχέδιο για την Υγεία θα είναι πετυχημένο αν εισακουστούν οι γιατροί»

Must Read

Αναφορά στην αναδιοργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κρίνουν την επιτυχία του νέου νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διατυπώνει τη δυσαρέσκεια του για τις διαρροές από πλευράς Υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο περί των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, οι γιατροί υποστηρίζουν πως δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση ή ενημέρωση, αλλά και κανένα επίσημο κείμενο που θα απευθύνεται στους γιατρούς, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Τύπο για τις σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας.

«Περιμένουμε να το δούμε σε γραπτή μορφή, για να δούμε τις λεπτομέρειες του, γιατί όπως καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τα στοιχεία που θα το καταστήσουν ένα επιτυχές ή ένα ανεπιτυχές νομοσχέδιο», εξηγεί ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και συνεχίζει: «Οι γενικές αρχές είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη εξειδίκευση. Το ένα είναι οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές των γιατρών, γιατί αυτές δεν μπορεί να είναι σαν αυτές που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν και δεν απέδωσαν. Αυτές οι αμοιβές θα πρέπει να είναι ανάλογες των υπηρεσιών τις οποίες προσδοκά το σύστημα. Το δεύτερο θέμα που που θα δημιουργήσει πιθανόν προβλήματα, είναι αυτό που περιγράφεται με τον γενικό όρο gatekeeping, που μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες».

«Δεν εισακούονται διαχρονικά οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον υπουργό Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του, προκειμένου ο επίσημος θεσμικός φορέας των ιατρών όλης της χώρας, να τοποθετηθεί, να καταθέσει τις προτάσεις του και να διεξαχθεί διάλογος ουσίας και όχι διάλογος εντυπώσεων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει πως υπάρχει μεν η αναγκαιότητα για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας, όμως, αυτό δεν επισημαίνεται για πρώτη φορά, ενώ όλες οι προσπάθειες μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει. «Από το 1929 ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε για να δημιουργηθεί Πρωτοβάθμια και η τελευταία ήταν το 2018. Χωρίς, όμως, να έχουμε επιτύχει το ζητούμενο μέχρι τώρα. Κοινός παρονομαστής μέχρι τώρα στις προσπάθειες που δεν επέτυχαν το ζητούμενο, ήταν ότι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου. Επίσης, ένα άλλο κοινό στοιχείο όλων όσων σχεδιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ότι σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει προσπάθεια αντιγραφής συστημάτων του εξωτερικού, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ένα πλούτο γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο και αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον εκμεταλλευτεί και όχι να τον στραγγαλίσει», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Gatekeeping, αλλά … συμβουλευτικό»

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το σύστημα αναμένεται να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ασθενοκεντρικό. Με άλλα λόγια, ο πολίτης ή ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό του, όχι μόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, αλλά για κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί.

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι το gatekeeping. Ο προσωπικός γιατρός, δηλαδή, είναι το “κλειδί” που θα ανοίγει όλες τις «πόρτες» του συστήματος Υγείας και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για να παραπέμψει τον ασθενή σε άλλες ειδικότητες, αλλά και στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Χωρίς τη δική του γνωμάτευση, ο πολίτης δεν θα μπορεί να περνά το κατώφλι των νοσοκομείων, γεγονός που θα φέρει φέρει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποσυμφόρηση στην πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία.

Στον αντίποδα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάσσεται διαχρονικά υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσοκομείου από τον ασθενή και εναντίον του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης (gatekeeping).

«Η ελεύθερη επιλογή γιατρού είναι βασικό στοιχείο. Και να υπάρχει συμβουλή πριν από την προσέλευση στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό θα βοηθήσει πολύ τα νοσοκομεία μας. Αλλά πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα εγγυηθεί την ελευθερία της επιλογής. Εμείς το gatekeeping το προσεγγίζουμε μόνο ως “καθοδήγηση προς τον ασθενή” και δεν θα πρέπει να δημιουργεί ταλαιπωρία στους ασθενείς. Κι επειδή έχουμε πολλούς ειδικούς γιατρούς εκτός νοσοκομείων, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η δυνατότητα παραπομπής όλων» σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Απογευματινά χειρουργεία

Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφωνεί με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μέτρο που «θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών» όπως αναφέρουν οι γιατροί.

«Το σύστημα που έχουμε σήμερα δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς. Προκηρύσσονται θέσεις και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, ή πολλές φορές είναι λιγότεροι από τις θέσεις που προκηρύσσονται. Η αναδιάρθρωση του συστήματος είναι αναγκαία. Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε μόνο ένα τμήμα του νοσοκομείου για να λύσουμε το πρόβλημα. Πρέπει να λυθεί συνολικά. Επομένως μόνο για τα απογευματινά χειρουργεία, ως μεμονωμένο μέτρο, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο» καταλήγει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This