Απόφοιτοι Ψυχολογίας στον Καιάδα – Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ που τους οδήγησε στην απόγνωση – Η ώρα της Κεραμέως να επαναφέρει την τάξη

Εξωφρενική διάκριση και αποκλεισμός από την αγορά εργασίας δεκάδων Ψυχολόγων από μια τροποποίηση που γράφτηκε στο πόδι και υπέγραψαν 22 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας από το 2019 εξαιτίας μιας ανεκδιήγητης τροπολογίας την οποία άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , παραμένουν 132 απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Του Μάνου Μεϊμαράκη

Ωστόσο, δυό χρόνια μετά ουδείς από το υπουργείο Παιδείας αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα φαίνεται να συγκινείται με την κατάφορη αδικία σε βάρος των 132 επιστημόνων και να στείλουν τους συντάκτες της τροπολογίας στον ψυχίατρο.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως οφείλει να βάλει τίτλους τέλους σε αυτή την παράνοια.

Όλα αρχίζουν το 2019 με μια τροποποίηση της κακιάς ώρας σε νόμο που ψήφισαν 22 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας χωρίστηκε σε Τμήμα Φιλοσοφίας και Τμήμα Ψυχολογίας.

Η κατάργηση του ΦΠΨ ήταν ορθό και πάγιο αίτημα εκατοντάδων φοιτητών επί σειρά ακαδημαϊκών ετών για μια σειρά στρεβλώσεων, ανισοτήτων και αδικιών που παρήγαγε σε βάρος φοιτητών του στην αγορά εργασίας. 

Η πρόβλεψη να καταργηθεί το ΦΠΨ ήταν ορθή, αλλά η σχετική τροποίηση για το μέλλον των φοιτητών του ΦΠΨ εξελίχθηκε σε μια εξωφρενική διάκριση σε βάρος δεκάδων εξ’ αυτών.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, όσοι κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2018 φοιτούσαν ήδη στο ΦΠΨ και ακολουθούσαν κατευθύνσεις Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής μπορούσαν πλέον να ενταχθούν αυτοδίκαια στο Τμήμα Φιλοσοφίας, ακολούθως οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας του ΦΠΨ μπορούσαν να ενταχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας, ενώ οι εισαχθέντες στο ΦΠΨ κατά το έτος 2018-2019 μπορούσαν να δηλώσουν εξ αρχής την προτίμησή τους.

Ψυχιατρικό φαινόμενο…

Όμως, οι εισακτέοι στο ΦΠΨ του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές του το 2018 αποκλείσθηκαν από τα δικαιώματα στα οποία οδηγούσε η τροποποίηση, ενώ όσοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2019 ή και αργότερα, μπορούσαν να ενταχθούν στο Τμήμα Ψυχολογίας, απέκτησαν δε αυτόματα το δικαίωμα, παράλληλα με το πτυχίο ειδικότητας, να λαμβάνουν και την Άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Πιο απλά, αν οι 132 οι οποίοι σήμερα αγωνίζονται να πείσουν για τα αυτονόητα, γνώριζαν το περιεχόμενο της τροποποίησης πριν την ψήφιση της και καθυστερούσαν σκόπιμα την ολοκλήρωση των σπουδών τους, σήμερα θα είχαν ενταχθει στο Τμήμα Ψυχολογίας, θα απολάμβαναν όλα τα δικαίωματα με τους συνάδελφους τους και θα είχαν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο τσεπάκι. 

Με άλλα λόγια ένας αιώνιος φοιτητής ο οποίος είχε εισαχθεί στο ΦΠΨ το 2014-2015 και αποφάσιζε ακόμα και σήμερα να πάρει επιτέλους το πτυχίο του θα έβγαινε από το Τμήμα Ψυχολογίας με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στα χέρια, ενώ όσοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κανονικά τρέχουν να δικαιωθούν στα δικαστήρια.

Ουσιαστικά οι 132 αποκλείονται από τα επαγγελματικά δικαίωματα παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η ακαδημαϊκή κατάρτιση και το περιεχόμενο των σπουδών τους δε διέφερε με εκείνα των υπολοίπων αποφοίτων οι οποίοι εισείχθησαν στην σχολή το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Σήμερα λοιπόν, οι 132 απόφοιτοι του τμήματος Φ.Π.Ψ. με κατεύθυνση την Ψυχολογία, ζητούν να αντιμετωπισθούν ισότιμα και να δοθεί και σε αυτούς η ίδια δυνατότητα να φοιτήσουν στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας ή να συμπληρώσουν μέσω της φοίτησης τις γνώσεις και τις διδακτικές μονάδες αν κριθεί ότι απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Από αναβολή σε αναβολή…

Αρχικά, έγινε μια προσπάθεια επίλυσης της υπόθεσης εξωδικαστικά όμως οι επαφές και οι συζητήσεις δεν οδήγησαν πουθενά και οι 132 αναγκάσθηκαν να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Εκεί όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα περιπέτεια. Η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε στις 18 Μαρτίου 2020 αλλά η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί ακόμα διότι από την μια πλευρά τα Πανεπιστήμια και από την άλλη το υπουργείο Παιδείας ζητούν και πετυχαίνουν με διάφορα προσχήματα διαδοχικές αναβολές της δίκης.

Μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, η εκδίκαση έχει αναβληθεί συνολικά 8 φορές.

Κατάφορη διάκριση

Όπως εξηγούν με ανακοίνωση τους, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει το πρόβλημα, δεν δείχνει καμία διάθεση να το επιλύσει και να απελευθερώσει αυτούς τους 132 ανθρώπους και τις οικογένειες τους από αυτόν τον βρόγχο.

«Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το –συνταγματικά κατοχυρωμένο- ισότιμο δικαίωμά μας για πρόσβαση στη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα που η προαναφερθείσα τροποποίηση παρέχει στους συναδέλφους μας. Ζητάμε τόσο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια να δώσουν το παρών στο Διοικητικό Εφετείο ώστε να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία και να αποκατασταθεί η εις βάρος μας διάκριση» τονίζουν στην ανακοίνωση τους.

Ουσιαστικά, 132 επιστήμονες εξαιρούνται με αδίστακτο τρόπο από την αγορά εργασίας. Αποκλείονται από το να κυνηγήσουν ως ίσοι μεταξύ ίσων ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης από μια τροποποίηση νόμου γραμμένη στο πόδι από κάποιους οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία και η οποία νοθεύει βάναυσα σε βάρος τους τον ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την διόρθωση αυτής της πρόχειρης τροποποίησης δεν προκύπτει απολύτως κανένα οικονομικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο.

Με περισσή αξιοπρέπεια και πλήρη επίγνωση για την ποιότητα των σπουδών και των γνώσεων τους δεν ζητούν να τους χαριστεί απολύτως τίποτα, αλλά να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο με όλους τους συναδέλφους τους και να αρθεί η κατάφορη διάκριση σε βάρος τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This