Ελληνικά πανεπιστήμια εναντίον Κεραμέως: «Όχι» σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

Οι διοικούντες των ΑΕΙ υποστηρίζουν πως δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος επ' αυτού

Must Read

Κάθετα αντίθετες βρίσκουν τις διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων οι εισηγήσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως περί κατάθεσης προτάσεων από μέρους τους για καταργήσεις τμήματος – τμημάτων ή συγχωνεύσεις με άλλα τμήματα του ίδιου ή άλλου ιδρύματος, «στο πλαίσιο της αναδιάταξης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, οι διοικούντες τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας δηλώνουν, σχεδόν στο σύνολό τους, ότι δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση τμημάτων των πανεπιστημίων τους. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που πρότειναν τη συγχώνευση του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης με το τμήμα Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, καθώς και τη μετονομασία του τμήματος Στατιστικής και του Διεθνούς Πανεπιστημίου που ζήτησαν να μεταφερθούν οι Σχολές Μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, τα οποία έπρεπε να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις αυτή την εβδομάδα, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Χαρακτηριστική είναι η εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο αναφέρει ότι θεωρεί ομόφωνα ότι δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση τμημάτων του Πανεπιστημίου. Όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου αποτελούν στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση της επιστημονικής πολυθεματικότητάς του. Όσον αφορά τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 και σ’ αυτά εντάχθηκαν το προσωπικό και οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, τα νέα προγράμματα σπουδών αυτών βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης και θα αξιολογηθούν, εφόσον κλείσουν έναν πλήρη κύκλο σπουδών.

Με αναφορά στα ανωτέρω κριτήρια, τα οποία κυριαρχούν σε όλα τα διεθνή συστήματα αξιολόγησης (rankings), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων ελληνικών Πανεπιστημίων τα τελευταία δέκα χρόνια, και σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Πρόταση για άμεση ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής

Ανάλογη είναι και η θέση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το οποίο αναφέρει στην πρόταση που έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας η Σύγκλητος, ότι θεωρεί αδιαμφισβήτητη τη συνέχιση της λειτουργίας για τα εννέα εν λειτουργία ακαδημαϊκά τμήματα, έξι εκ των οποίων λειτουργούν στην Αθήνα και τρία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Καρπενήσι, Θήβα και Άμφισσα).

Μάλιστα το ίδρυμα όχι μόνο δεν ζητά κατάργηση τμημάτων, αλλά προτείνει και την άμεση ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής. Η Σύγκλητος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα τμήματα του ιδρύματος θεραπεύουν βασικά γεωπονικά αντικείμενα, κατοχυρωμένα προ δεκαετιών και οι απόφοιτοί έχουν αναγνωρισμένα και διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον, πέντε από αυτά έχουν τύχει πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τους και σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η πιστοποίηση του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This