Εμβολιασμός: «Κλείδωσε» η 4η δόση για ομάδες αυξημένου κινδύνου και πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω

Ισχυρή η σύσταση για 2η ενισχυτική δόση και για τους πολίτες ηλικίας 60+

Must Read

Επιβεβαιώνεται η είδηση περί χορήγησης 4ης δόσης (ή 2ης αναμνηστικής δόσης) του εμβολίου κατά της πανδημίας Covid-19, στους πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή ή νοσήματα υψηλού κινδύνου, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να σημειώνει πως, όσον αφορά τους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, η χορήγηση 4ης δόσης αποτελεί «ισχυρή σύσταση» («εθελοντικός εμβολιασμός»).

Πιο συγκεκριμένα, κατά την αποψινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από το Υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού (3η δόση) αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού… Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της συνακόλουθης συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων, οι οποίες ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν αναλογικά σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Η τέταρτη δόση, όσον αφορά στη χώρα μας, αναμένεται να γίνει σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, καθώς και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η 4η δόση θα δίνεται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την 3η δόση και θα αφορά επίσης άτομα διαμένοντα σε μονάδες φροντίδα ηλικιωμένων». 

Αναφορικά με τη χορήγηση 4ης δόσης σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών ανοσοκατασταλμένα ή/και με νοσήματα υψηλού κινδύνου, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε πως πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την 3η δόση, ενώ η χορήγηση της 3ης δόσης σε παιδιά με χρόνια νοσήματα, όπως παχυσαρκία και διαβήτη, πρέπει να γίνεται έξι μήνες μετά τη 2η δόση.

Αποφυγή της 2ης αναμνηστικής δόσης για άτομα που νόσησαν μετά την πρώτη

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε, επίσης, πως δεν συστήνεται να προχωρήσουν στη χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόσης άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της (πρώτης) αναμνηστικής δόσης. Σημείωσε ακόμη ότι, πλέον, για τα mRNA εμβόλια συστήνεται η αύξηση του μεσοδιαστήματος ανάμεσα στις δόσεις σε 8 εβδομάδες, από 3 εβδομάδες (που ίσχυε) για το εμβόλιο της Pfizer και 4 εκείνου της Moderna.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Γενικό Γραμματέα πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέου, την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν τα ραντεβού τους πολίτες ηλικίας 80 ετών και άνω και ανά εβδομάδα θα ανοίγει, σταδιακά, για τους τους πολίτες ηλικίας 70 ετών και άνω και, κατόπιν, για τους ηλικίας 60 ετών και άνω.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This