Απεργιακό μπλακ άουτ για την ακρίβεια: Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Πώς θα κινηθούν Μετρό, λεωφορεία, τρένα - Ποια σωματεία εργαζομένων συμμετέχουν

Must Read

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα η χώρα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να τραβούν «χειρόφρενο», καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να μετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Λουκέτο… λόγω απεργίας!

Παραλύει η χώρα καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία με κύρια αιτήματα την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ειδικότερα, ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα αντιδρούν στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Στις 11 το πρωί θα γίνουν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 π.μ. από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο μπροστά στο ΕΚΘ.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας, όπως αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 – 10:00 π.μ. (έξοδος λεωφορείων από αμαξοστάσια από τις 8:30 π.μ.) ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Στα Τρόλεϊ αναμένεται 24ωρη απεργία σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Το ΔΣ της Ένωσης διεκδικεί «υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», καθώς και «πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους».

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι της Γραμμής 1 του Μετρό (Ηλεκτρικό) και των Γραμμών 2 και 3 και του τραμ.

Χωρίς τρένα και προαστιακό

Επιπλέον, κατά την 24ωρη απεργία της Τετάρτης δεν θα κινηθούν τρένα και προαστιακός. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει κανονικά στη γενική απεργία. Οι σιδηροδρομικοί αναφέρουν στο κάλεσμά τους ότι «οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνεχώς δυσβάσταχτα μέτρα οδηγώντας τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Φτάνει πια! Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δεν βγαίνει».

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

– Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

– Ξεπάγωμα της διετίας 2016-17

– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

– Επαναφορά 13ου-14ου μισθού

– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του

– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού

– Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης, που επηρέασε τα εισοδήματα, αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

  • Οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμους και πολεοδομία
  • Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα όπως ανακοίνωσε η ΠΝΟ
  • Τα λεωφορεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ, θα σηκώσουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ και τις 9μμ έως την έναρξη της βάρδιας
  • Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
  • Συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα θα είναι στις 10:15 πμ στα εξής σημεία

ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων
ΟΜΟΝΟΙΑ: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω της απεργίας

Λόγω τηςαπεργίας θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 05/04 και 07/04. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω τροποποιήσεις:

Σέρρες – Θεσσαλονίκη

· 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3632 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ. Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα)

· 07/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3631 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθούν οι σταθμεύσεις των Σ.Σ. Γαλλικός, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσος, Στρυμώνας, Σιδηρόκαστρο, Σκοτούσα)

Φλώρινα – Θεσσαλονίκη

· 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 85 θα πραγματοποιηθεί με τραίνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (η επιστροφή του συρμού από Έδεσσα σε Θεσσαλονίκη ως κενό υλικού). Στο τμήμα Έδεσσα – Φλώρινα η αμαξοστοιχία 85 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ. Άρνισας)

· 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 3742 καταργείται

Αθήνα – Χαλκίδα

· 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2534 θα πραγματοποιηθεί με τραίνο στο τμήμα Αθήνα – Οινόη (η επιστροφή του συρμού από Οινόη-ΑΙΡ ως κενό υλικού). Στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (δεν θα πραγματοποιηθεί η στάθμευση του Σ.Σ Άγ. Γεώργιος Χαλκίδας)

· 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2539 (Χαλκίδα – Οινόη) θα εκτελεστεί με λεωφορείο

Λειανοκλάδι – Στυλίδα

· 05/04/2022 Θα πραγματοποιηθούνε κανονικά τα λεωφορεία 11526, 11527, 11528, 11529, 12520, 12521, 14520, 14521

Πειραιάς – Κιάτο

· 05/04/2022 Η αμαξοστοιχία 2302 καταργείται. H αμαξοστοιχία 2304 θα εκτελεστεί με λεωφορείο (θα πραγματοποιηθούν μόνο οι σταθμεύσεις Πειραιάς, Αθήνα, Κάτω Αχαρναί, Λιόσια, Μέγαρα, Κόρινθος, Κιάτο)

Παράνομη η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Το Δικαστήριο κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έκρινε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ηλεκτρονικών μηχανικών και των τηλεπικοινωνιακών παράνομη.

Απεργία δασκάλων

Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ. Αναλυτικά, η ανακοίνωση-κάλεσμα της ΟΛΜΕ: «Το έντονο πολεμικό κλίμα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, οι χιλιάδες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, τα εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες στην Ευρώπη και αυτή τη φορά διαμορφώνουν ένα περιβάλλον βαρβαρότητας για τις κοινωνίες και για τους/τις εργαζόμενους/ες. Οι ιμπεριαλιστικές καινούργιες και παλιές πολιτικές πλήττουν το αγαθό της ειρήνης, την ίδια τη ζωή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, δυναμιτίζουν την πρόοδο των λαών. Αγωνιζόμαστε κατά του πολέμου. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή πολέμου».  

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This