Ευθύμιος Λέκκας για μεγάλο σεισμό στη Θήβα: «Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν»

«Ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός»,  λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Must Read

Η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή της Θήβας τους τελευταίους αρκετούς μήνες έχει προκαλέσει αρκετές ανησυχίες στον κόσμο, με τους σεισμολόγους να έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο υποστηρίζοντας –κάποιοι εξ αυτών- πως ενδεχομένως να γίνει ένας ισχυρός σεισμός.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές:

«Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή …  Το 1914 έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν».

Και πρόσθεσε πως αν γίνει ένας ισχυρός σεισμός, η Αθήνα δεν θα επηρεαστεί:

«Εμείς έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αναλάβαμε κάποιες σημαντικές δράσεις έτσι ώστε εάν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο να μειώσουμε τις συνέπειες. Την Αθήνα δεν θα την επηρεάσει εάν γίνει σεισμός στη Θήβα. Ούτε στη Θήβα θα υπάρχουν επιπτώσεις, και τα σενάρια που λέμε είναι υποθετικά, γιατί οι πιθανότητες είναι μικρές να συμβεί. Έχουμε οργανώσει την περιοχή και παρακολουθούμε τί γίνεται. Δεύτερον ‘ξεσκονίζουμε’ τα σχέδια της περιοχής, και τρίτον, ενημερώνουμε σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα».


Ένας από αυτούς που υποστηρίζουν το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού ακόμα και 6 Ρίχτερ, είναι ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως δεν είναι μόνο άποψή του, αλλά ομόφωνη γνωμάτευση 20 επιστημόνων ότι «ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός και πρέπει να ληφθούν επειγόντως τα μέτρα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ένδειξη πως το ρήγμα στη Θήβα μπορεί να επηρεάσει άλλα γειτονικά ρήγματα, όπως αυτό του Κορινθιακού, απάντησε: «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This