Στον «πάγο» η σύναξη των προκαθήμενων

«Καμπανάκι» έκρουσε ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν έχει όρεξη να ανοίγει μέτωπα και δεν «τσιμπάει» στις υποδείξεις

Must Read

Η σύναξη των Προκαθημένων -όπως σας είχε ενημερώσει πρώτη η στήλη πριν από εβδομάδες- με θέμα την καταδίκη των Ρώσων για την εκκλησιαστική εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική μία που διέρρευσε και μία που ακυρώθηκε.

Την απέσυρε εμμέσως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν διαπίστωσε πως «δεν τραβάει», αφού δεν υπήρξε ενθουσιασμός στα πλήθη, βλέπε Προκαθημένους. Δεύτερον, διαπίστωσε πως των Ρώσων δεν ιδρώνει το αυτί. Αν βάλουν κάτι στο μυαλό τους, όσες συνάξεις και να γίνουν, αυτοί εκεί.

Μετά τους Ρώσους ο κ. Βαρθολομαίος, για να έχει καλυμμένα τα νώτα του από μελλοντικές απειλές, χτύπησε καμπανάκι και σε άλλα μέτωπα. «Υπενθύμισε» ενώπιον πολλών στο Φανάρι, μια και βρέθηκε δίπλα του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ότι οι Νέες Χώρες τού ανήκουν και έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Μάξιμος είναι πια αγαπητός στο Φανάρι. Ειδικά τώρα που ο (προ οκταετίας) υποψήφιος για τα Ιωάννινα και νυν μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος μπήκε στον πατριαρχικό πάγο.

Πληροφορούμαι πως δεν τον χαλάει τον κ. Αμφιλόχιο που είναι εκτός κάδρου και τρώνε άλλοι το… ξύλο, δηλαδή την γκρίνια. Βρήκε την ηρεμία του και κάνει σχέδια για το στρατόπεδο στο οποίο θα ενταχθεί στο μέλλον. Μοναδική κληρονομιά που άφησε στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως φεύγοντας είναι ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γρηγόριος. Ο αρχιγραμματέας έχει υιοθετήσει τη σκληρή ρητορική του κ. Αμφιλοχίου. Προφανώς για να μη μείνει ορφανό το… ιδεολογικό κενό.

Εισηγείται τακτικά στον Πατριάρχη να μη μαλακώσει τη γραμμή που έχει με την Αθήνα. Να απαιτήσει ακόμη περισσότερα και την ισχυροποίηση του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και  -γιατί όχι- να απαιτήσει το Πατριαρχείο από την Αθήνα να αποκτήσει εντονότερη εκκλησιαστική παρουσία. Λέγε με εξαρχία δηλαδή. Εκεί που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με μαεστρία έκοψε τη φόρα στον Αδριανουπόλεως να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου και να εκτεθεί το Πατριαρχείο με το φιάσκο Προμπονά, ο κ. Γρηγόριος έχει αναλάβει τον ρόλο του υπερασπιστή των δικαίων του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν δείχνει να έχει όρεξη να ανοίγει μέτωπα και δεν τσιμπάει στις υποδείξεις. Απόδειξη πως θέλει μια ήρεμη σχέση με την Αθήνα, η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητου, αγαπητού απ’ όλες τις πλευρές Ιεράρχη, στη θέση του «ιερωνυμο-φάγου» Αμφιλοχίου.

Τον αρνείται σαν τον Πέτρο

Πλησιάζοντας τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μου ήρθε στο μυαλό -όλως συμπτωματικώς- η άρνηση του Πέτρου για τον Κύριο. Με την ίδια επιμονή, τρεις φορές, ίσως και δεκατρείς, ο κληρικός -δεν αποκαλύπτω τον βαθμό του, ξέρει αυτός, έχει το χάρισμα να καταλάβει- έχει «αρνηθεί» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κάποτε υπήρχε αλληλοεκτίμηση. Του άρεσε που έλεγαν πως είναι ο άνθρωπός του στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό, παρασκηνιακά, όχι εμφανώς, τον αρνείται. Μέχρι να δει πού θα… κάτσει η μπίλια με τον πόλεμο. Τέτοιους φίλους να έχει ο Πούτιν, τι να τους κάνει τους… Ζελένσκι!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This