Σοβαρότατες αποκαλύψεις για τα «αρχαία Μητσοτάκη»!

Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη «συλλογή Μητσοτάκη»

Must Read

Η Μαρία Βλαζάκη, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία εμπνεύστηκε την ίδρυση του Μουσείου Χανίων, συμμετείχε στην ομάδα που είχε τεκμηριώσει το 1993 ότι η περίφημη αρχαιολογική «συλλογή Μητσοτάκη» περιέχει αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή», η κ.Βλαζάκη θέλησε να επισημάνει πως ο «αρχαιολογικός πλούτος του νέου Μουσείου Χανίων πρέπει να παραμείνει μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και πέρα από οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης».

Διαβάστε ακόμα: Πού βρήκε η οικογένεια Μητσοτάκη τη συλλογή με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς;

Ανέλυσε μάλιστα και λεπτομερώς το τι ακριβώς είχε συμβεί με τη «συλλογή Μητσοτάκη»:

«Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη είχαν άδεια συλλέκτη αρχαιοτήτων από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία αργότερα προστέθηκε και το όνομα του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΚΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση και καταγραφή της συλλογής, καθώς αυτή στεγαζόταν στην οικία τους, στο Ακρωτήρι Χανίων. Το 1992, επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργάνωσε περιοδική έκθεση με αντικείμενο τη συγκεκριμένη συλλογή. Κατά το διάστημα της προετοιμασίας, η Ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί για την οργάνωση της έκθεσης έστειλε γραπτό αίτημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με το οποίο ζητούσε να συμπεριληφθεί στην έκθεση αριθμός αντικειμένων από ανασκαφέντα μινωικό τάφο της Μεσαράς του Μουσείου Ηρακλείου, διότι, όπως ανέφερε, η συλλογή Μητσοτάκη περιελάμβανε αντικείμενα από τον ίδιο τάφο. Όμως το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ανασκαφέα του τάφου, Αντώνη Βασιλάκη. Ο Αντ. Βασιλάκης ξεκίνησε την ανασκαφή του συγκεκριμένου τάφου το 1979-1980 και δεν μπόρεσε να την ολοκληρώσει αμέσως λόγω κακοκαιρίας. Όταν οι συνθήκες ήταν πλέον κατάλληλες και επανήλθε για τη συνέχιση της ανασκαφής, βρήκε το υπόλοιπο τμήμα του τάφου συλημένο».

Η Μαρία Βλαζάκη περιέγραψε τη δική της εμπλοκή στο θέμα και το πως εξήχθη το συμπέρασμα της αρχαιοκαπηλίας:

«Επειδή επρόκειτο για ζήτημα αρχαιοκαπηλίας, αμέσως μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, το 1993, και έγινε υπουργός Πολιτισμού η Μελίνα Μερκούρη με γενικό γραμματέα τον Γιώργο Θωμά, ανατέθηκε σε επιτροπή να ελέγξει τα αντικείμενα του συγκεκριμένου τάφου στην περιοχή Οδηγήτρια της Μεσαράς και να αποφανθεί σχετικά. Στην επιτροπή συμμετείχα ως προϊσταμένη της ΚΕ΄ Εφορείας Δυτικής Κρήτης. Στον έλεγχό μας διαπιστώσαμε ότι, εκτός των άλλων ομοιοτήτων μεταξύ των αντικειμένων της συλλογής και του Μουσείου Ηρακλείου, βρέθηκε το εξής καίριο στοιχείο. Από μια χρυσή ταινία, που αποτελούσε κτέρισμα του τάφου, το μισό κομμάτι βρισκόταν στο Μουσείο Ηρακλείου και το άλλο μισό το εντοπίσαμε στη συλλογή Μητσοτάκη. Και βεβαίως τα δύο κομμάτια εφάρμοζαν εντελώς. Έτσι δεν υπήρχε πλέον καμία αμφισβήτηση για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δωρεά της συλλογής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων με όρους τη δημιουργία ξεχωριστής αίθουσας για τη φιλοξενία της με τη σήμανση “Συλλογή Μητσοτάκη”».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This