Τι πρόδωσε τον τρομοκράτη τουρίστα

Must Read

Οι μνήμες από την «αεροπειρατεία του αιώνα», που κράτησε όλον τον πλανήτη με κομμένη την ανάσα το 1985, ξύπνησαν το Σάββατο με τη σύλληψη στη Μύκονο ενός εκ των δύο Λιβανέζων αεροπειρατών, ο οποίος καταζητούνταν επί 34 χρόνια!

  • Από την Εύα Παπαδάτου

Η αιματηρή αεροπειρατεία στην πτήση της TWA από Αθήνα προς Ρώμη, στην οποία επέβαινε και ο αξέχαστος τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος, έμεινε στην ιστορία, καθώς διήρκεσε 17 ολόκληρες ημέρες!

Ο 65χρονος, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας (υποθέσεις αεροπειρατείας και απαγωγής το 1985 και το 1987), εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι της Μυκόνου από αστυνομικούς του κυκλαδίτικου νησιού.

Ο ηλικιωμένος Λιβανέζος επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που έδεσε στη Μύκονο, αλλά έκανε το λάθος να αποβιβαστεί και αναγκάστηκε να δείξει το διαβατήριό του. Αμέσως σήμανε συναγερμός και συνελήφθη, καθώς έγινε γρήγορα η πλήρης ταυτοποίησή του και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον αεροπειρατή της TWA το 1985.

Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος διέταξε την κράτησή του στις Φυλακές Κορυδαλλού έως ότου αποφασιστεί η έκδοσή του στη Γερμανία, η οποία είχε εκδώσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί της 14ης Ιουνίου του 1985 το Boeing της αεροπορικής εταιρίας TWA είχε μόλις απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό την ιταλική πρωτεύουσα, εκτελώντας την πτήση 847. Δύο Λιβανέζοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και, ενώ ο ένας απειλούσε τους 145 επιβάτες και τα οκτώ μέλη του πληρώματος με πιστόλι, ο άλλος κατευθύνθηκε στο πιλοτήριο κρατώντας μία χειροβομβίδα!

Παρακλάδι της Χεζμπολάχ

Η πλειονότητα των επιβατών ήταν Αμερικανοί, ενώ 15 άτομα ήταν Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος ερμηνευτής Ντέμης Ρούσσος. Οι Λιβανέζοι, που ανήκαν σε παρακλάδι της Χεζμπολάχ, έδωσαν αρχικά εντολή να κατευθυνθεί το αεροσκάφος στη Βηρυτό, όπου αντάλλαξαν 17 γυναίκες και δύο παιδιά από τους ομήρους με καύσιμα για την τροφοδότηση του αεροσκάφους.

Έπειτα έφτασαν στο Αλγέρι, όπου άφησαν ελεύθερα ακόμα 20 γυναικόπαιδα και ανακοίνωσαν τα αιτήματά τους, που, μεταξύ άλλων, ήταν η απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων σιιτών μουσουλμάνων οι οποίοι κρατούνταν στο Ισραήλ. Το ίδιο βράδυ το αεροπλάνο σηκώθηκε ξανά, επιστρέφοντας στη Βηρυττό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου οι ρόδες του Boeing πάτησαν στο λιβανικό έδαφος έπειτα από έκκληση του πιλότου να δοθεί άδεια για προσγείωση, καθώς οι αεροπειρατές είχαν μόλις σκοτώσει έναν επιβάτη, τον 24χρονο Αμερικανό πεζοναύτη Ρόμπερτ Στέθεμ! Ωστόσο, άφησαν ελεύθερους άλλους 17 ομήρους. Λίγο πριν από τη νέα απογείωση με προορισμό ξανά την πρωτεύουσα της Αλγερίας, επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο 12 μέλη της σιιτικής οργάνωσης Αμάλ.

Στο Αλγέρι έφτασαν το πρωί της 15ης Ιουνίου, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 19 όμηροι, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας απελευθερώθηκαν όλοι οι Έλληνες επιβάτες, έπειτα από συμφωνία των αεροπειρατών με τις ελληνικές Αρχές να στείλουν εκεί τρίτο συνεργό τους, ο οποίος δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος το πρωί της 14ης Ιουνίου και είχε συλληφθεί στο Ελληνικό.

Ευτυχισμένος μετά την απελευθέρωσή του ο Ντέμης Ρούσσος

Του ζήτησαν να… τραγουδήσει

Μεταξύ των Ελλήνων που απελευθερώθηκαν ήταν ο Ντέμης Ρούσσος, η σύντροφός του Πάμελα Σμιθ και ο Ελληνοαμερικανός φοιτητής Άρθουρ Ταργκοντσίδης. Στη συνέντευξη Τύπου ο Ρούσσος είχε αποκαλύψει ότι οι αεροπειρατές τού ζήτησαν να… τραγουδήσει, ενώ του πρόσφεραν και τούρτα στα γενέθλιά του στις 15 Ιουνίου!

Έως τις 30 Ιουνίου οι υπόλοιποι όμηροι είχαν οδηγηθεί στη Δαμασκό και έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος προς την ελευθερία. Η αεροπειρατεία κράτησε 17 ημέρες και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια.

Πηγή: Espresso

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This