Πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο πετούσαν σήμερα το μεσημέρι δύο τουρκικά μαχητικά F-16.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στις 14:29 τα δύο μαχητικά πέταξαν στα 19.200 πόδια πάνω από τη Ρω και στη συνέχεια στις 14:38 πάνω από το Καστελόριζο στα 24.500 πόδια. Φυσικά, οι πτήσεις των Τούρκων δεν έμειναν αναπάντητες. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν άμεσα, για να τα αναχαιτίσουν.
Στην περιοχή, ως γνωστόν, οι Τούρκοι διενεργούν παράνομη άσκηση.
Οι δημοσιογράφοι, που περίμεναν στο χώρο, όπου διεξάγονται οι διμερείς συναντήσεις των διαφόρων χωρών, για να καλύψουν την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη, έγιναν μάρτυρες ενός… «ντιμπέιτ» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Τσαβούσογλου, όντας στην αναμονή για τη διμερή συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, και ενώ συνομιλούσε με Έλληνα ανταποκριτή, είδε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να καταφθάνει. Οι δύο υπουργοί χαιρετήθηκαν εγκάρδια και άρχισαν τα αστεία, όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του, γιατί θέλει την άτυπη πενταμερή και δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς.
«Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;», ρώτησε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου κι ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε ότι γνωρίζουν τι θα διαπραγματευθούν…
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έσφιξε το απλωμένο χέρι, ενώ ο Κύπριος ομόλογός του σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης εθεάθη να γνέφει αρνητικά σαν να λέει «όχι» οχτώ φορές!
«Απέτυχαν (εννοώντας το σχέδιο Ανάν, αλλά και τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά)! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία … Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», είπε ο Τσαβούσογλου.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση αργότερα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Όπως είπα και στον κ. Τσαβούσογλου, μία είναι η επιλογή, ένας και μόνος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος και αυτός είναι αυτός που περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από εκεί και πέρα, αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο θα πρέπει να το μεταφέρει αυτό στον ΓΓ. Από δικής μας πλευράς, για ακόμη μια φορά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».