Αμερικανικό «χαστούκι» στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Must Read

Αμερικανική στήριξη στην Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, απαντώντας σε επιστολή του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ 550 και 789 για τα Βαρώσια.

Όπως αποκαλύπτουν κυπριακές πηγές, ο ισχυρός άνδρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει στην απαντητική επιστολή του πως οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες του ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι, πλην των αρχικών κατοίκων της, δεν θα συνέβαλαν στην επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης και θα ήταν αντίθετες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Οι ΗΠΑ προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν τα ψηφίσματα και να δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία» αναφέρει ο κ. Πομπέο και την ίδια στιγμή επαναβεβαιώνει τη θέση της Ουάσινγκτον για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη με αφορμή την 59η επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας «την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επανένωση της Μεγαλονήσου». Μία επανένωση η οποία, όπως επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, «μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής, αλλά και βιώσιμης και λειτουργικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης». Κατήγγειλε, επίσης, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This