Δεύτερη στον κόσμο για μια ακόμη χρονιά η χώρα μας, όσον αφορά στις Γαλάζιες Σημαίες, με 581 ακτές, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη να κερδίζουν την πολύ σημαντική αυτή διάκριση, πρωτίστως για τον τουρισμό μας.
Όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η Ελλάδα αναδείχθηκε 2η ανάμεσα σε 53 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως πρώτος σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων στη χώρα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής με 96 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος.
«Είμαστε ευλογημένη ως χώρα, οι προορισμοί μας είναι περιζήτητοι παγκοσμίως», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση βράβευσης και κάνοντας ειδική αναφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Επεσήμανε τα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συνδέονται με τον θεσμό, ενώ έκανε γνωστό ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη εξασφαλιστεί περί τα 140 εκατομμύρια για την κατασκευή μαρινών, αλλά και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες.
Όσον αφορά στην τουριστική σεζόν, η υφυπουργός ανέφερε ότι «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για τη χώρα μας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «στη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, η διεθνής επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Μάλιστα, φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
«Στόχος η κατάκτηση της πρώτης θέσης, υποσκελίζοντας την Ισπανία»
Όπως δήλωσε ο Νίκος Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, «στις μέρες μας, με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση, ο ρόλος της Γαλάζιας Σημαίας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Στόχος μας είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, υποσκελίζοντας την Ισπανία». Ο ίδιος επεσήμανε τη δυναμική που υπάρχει για την κατάκτηση περισσότερων από 1.000 σημαιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανοίγοντας την εκδήλωση, εξέφρασε τη χαρά του για την ανάληψη των βραβεύσεων της Γαλάζιας Σημαίας και έκανε γνωστό ότι ο δήμος προχωράει σε μία ολιστική ανάπλαση του παράκτιου μετώπου του, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του διεθνούς προγράμματος, Johann Durand, επεσήμανε την αξία των Γαλάζιων Σημαιών ως μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ ανέφερε ότι ο θεσμός πρόκειται να εξελιχθεί σημαντικά τα προσεχή χρόνια.
- Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τις 581 ακτές, τις 15 μαρίνες και τα 6 τουριστικά σκάφη που βραβεύτηκαν φέτος με τη Γαλάζια Σημαία.