Ούτε η σημερινή ανακοίνωση της UNESCO στάθηκε αρκετή για να… ιδρώσει το αφτί των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου, καθώς, παρά το γεγονός ότι «διαφημίστηκε» δεόντως η είδηση πως Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, το μουσείο παρουσιάζεται ανυποχώρητο.
Η πίεση που δέχεται το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι όχι μόνο δεδομένο, αλλά και διαρκώς εντεινόμενη, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και η βρετανική κοινή γνώμη τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους «στο σπίτι τους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σήμερα, σχετικά με την ανακοίνωση της UNESCO για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ότι είναι θετικό που συντηρείται η δυναμική της συζήτησης αυτής. «Ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια διεθνή πρωτοβουλία και τεκμηριωμένη κινητικότητα σε αυτό το κομμάτι. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της UNESCO. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια Ελληνίδα υπουργό, την κα Μενδώνη», είπε σχετικά.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε την UNESCO για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού και του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού, κάτι που η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτή. Η UNESCO χαρακτηρίζει «ιστορική εξέλιξη» στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα την αποδοχή από πλευράς της Βρετανικής κυβέρνησης να προσέλθει για πρώτη φορά σε διάλογο με την Ελλάδα.
«Τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα»
Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο εμμένει στην πάγια θέση του για τη μη επιστροφή των γλυπτών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μακροχρόνια θέση σε αυτό το θέμα που δεν έχει αλλάξει. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με την τότε νομοθεσία. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές, λαμβάνονται από τους διαχειριστές του Μουσείου».
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε πως η πρόσκληση του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού προς το αντίστοιχο ελληνικό, για συνάντηση αναφορικά με τα Γλυπτά υπό το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η απόπειρα διαμεσολάβησης της UNESCO, δεν επιφέρει ουδεμία διαφοροποίηση στις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου, αναφορικά με την προοπτική μόνιμης επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ούτε έχουν γίνει, ούτε έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μουσείου. Το μουσείο, όπως είπε, «είναι πάντα διατεθειμένο να εξετάσει αιτήσεις για δανεισμό οποιωνδήποτε αντικειμένων από τη συλλογή».
Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή ανακοίνωσή της, η UNESCO ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της απόφασης 22.COM 5 παράγραφος 9, η οποία “ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις για την επιστροφή και την απόδοση πολιτιστικών αγαθών και να υποβάλουν στη Γραμματεία πληροφορίες για τις διμερείς διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωση τέτοιων υποθέσεων”, η Γραμματεία θα ήθελε να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν περιοδικά πληροφορίες για υποθέσεις επιστροφής και αποκατάστασης με τη Γραμματεία».
- Δείτε επίσης: Ντροπή… Την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «παρέμβαση»!