Πόσο ανησυχεί τους Έλληνες σεισμολόγους το… ταρακούνημα της Τουρκίας

Must Read

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες στην Τουρκία «ταρακούνησε» και το Διεθνές Συμπόσιο Σεισμολογίας που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την στιγμή. Για το αν ο σεισμός των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επηρεάζει την Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας και ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε πως ο σεισμός που σημειώθηκε χθες «δεν μας αφήνει αδιάφορους γιατί ένας αντίστοιχος σεισμός του 1999 με επίκεντρο 100 νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης ήταν αυτός που δρομολόγησε εξελίξεις για τον σεισμό του 1999 στην Αττική».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με τον σεισμό του 1999 τότε η παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας δεν έχει σπάσει και αυτό είναι σημαντικό γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα είναι ένα από τα δύο μόνα ρήγματα σε όλο τον πλανήτη που παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στη δράση τους».

Υπογράμμισε πως «Περιμέναμε έναν σεισμό της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ, με βάση το μήκος του ρήγματος. Το ρήγμα έχει χαρτογραφηθεί στον υποθαλάσσιο χώρο.

Περιμένουμε ως το 2022 να δώσει έναν τέτοιον σεισμό. Μιλάμε για 250 φορές πιο ισχυρό σεισμό και πιθανότατα θα είναι σε κοντινότερη απόσταση στην Κωνσταντινούπολη, από το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα από τον χθεσινό σεισμό στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 144 μετασεισμοί.

Τι αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανέφερε ότι «Το μέγεθος του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά μικρό για να επηρεάσει τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο» […] «δεν γνωρίζουμε ακόμα με ασφάλεια εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

«Ταρακουνήθηκε» το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Σεισμολογίας

Την στιγμή της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη ήταν σε εξέλιξη το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Σεισμολογίας σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Μπασισκέλε της επαρχίας Κοτζάελι.

Ο Ντάριο Αλμπαρέλο, λέκτορας στο τμήμα φυσικών επιστημών, γεωλογίας και περιβάλλοντος του ιταλικού πανεπιστημίου της Σιένα, έκανε την ομιλία του όταν σημειώθηκε το μεσημέρι ο σεισμός των 5,7 βαθμών.

Ο Αλμπαρέλο είπε πως αντιλήφθηκε το σεισμό από το ταρακούνημα ενός πολυέλαιου στην αίθουσα ομιλιών του συμποσίου, και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σεισμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This