Περσικός Κόλπος: Οι πρώτες κινήσεις των πειρατών – Σε απομόνωση το πλήρωμα – Διπλωματικός πυρετός

Οι πρώτες στιγμές που βίωσαν οι ναυτικοί μας

Must Read

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του πληρώματος των δύο ελληνικών τάνκερ που έπεσαν θύματα πειρατείας από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.

Υπενθυμίζεται πως στα πληρώματα των δυο πλοίων υπάρχουν συνολικά εννέα Ελληνες ναυτικοί και ένας Κύπριος. Οι Φρουροί της Επανάστασης που έκαναν το ρεσάλτο δεν άφησαν κανένα περιθώριο επικοινωνίας για τα πληρώματα και έτσι τους πήραν όλα όσα θα τους βοηθούσαν στην επικοινωνία.

Σε απομόνωση στις καμπίνες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πλήρωμα το έχουν απομονώσει στις καμπίνες και τους επιτρέπουν να βγαίνουν από αυτές μόνο μία ώρα την ημέρα.

Αρχικά φαίνεται πως οι Ιρανοί κομάντος πήραν από τα πλοία τους σκληρούς δίσκους από όλους τους υπολογιστές, έκλεισαν όλα τα δορυφορικά τηλέφωνα, τους ασυρμάτους και επιπλέον απέσπασαν από το πλήρωμα και τους υπολογιστές τους, αλλά και τα ρολόγια τους, καθώς και τα κινητά τους. Έπειτα από αρκετές ώρες επέστρεψαν στο πλήρωμα τα κινητά τους και η επικοινωνία έχει πλέον αποκατασταθεί.

Διπλωματικός πυρετός

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε δε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις ΗΠΑ.

«Απαράδεκτη η κατάσχεση των πλοίων»

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη:

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: Ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών «σπάει» τη σιωπή του

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This