«DisinfoHacks Project»: Οι Αμερικανοί θέλουν να «εκπαιδεύσουν» τα ελληνικά ΜΜΕ μέσω των πανεπιστημίων

Για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» και των «fake news»

Must Read

Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 ο πρώην (πλέον) Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ είχε παρουσιάσει την πρωτοβουλία « DisinfoHacks», η οποία ουσιαστικά στόχευε στην «εκπαίδευση» των ελληνικών ΜΜΕ στη μάχη της «παραπληροφόρησης» και των «fake news».

Έλεγε προ μηνών ο Αμερικανός αξιωματούχος: «Η παραπληροφόρηση έχει αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, το αφεντικό μου, ήταν εδώ στην Ευρώπη για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ. Υπογράμμισε δημόσια τη σημασία αυτού που ονόμασε ‘μια μαζική ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης’ […]. Αυτή η παραπληροφόρηση είναι μέρος της εργαλειοθήκης του Κρεμλίνου».

Στην πρωτοβουλία αυτή της αμερικανικής Πρεσβείας συμμετέχει το ΑΠΘ και ένα εργαστήριο δημοσιογραφίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Πριν», έγινε προσπάθεια να περάσει το πρόγραμμα αυτό από αρμόδια όργανα του Παντείου, αλλά απορρίφθηκε ως κατάφωρη παραβίαση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε «DisinfoHacks Project» και σκοπό έχει «τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», με… εκπαίδευση δημοσιογράφων και άλλων σχετικών με τον χώρο των ΜΜΕ, ενώ θα περιλαμβάνει και συναντήσεις Ελλήνων με Αμερικανούς «εκπαιδευτές» και όλοι θα μοιράζονται τα αποτελέσματά τους!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οργανώνεται από τη DCN Global (ένας από τους εταίρους της είναι το γερμανικό «Ίδρυμα για την ελευθερία Friedrich Naumann, Νότιος Καύκασος», το «Αμερικανικό σπίτι του Κιέβου» και το ΑΠΘ, ενώ πρόεδρος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου), το ADandPRLAB του Παντείου (Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου, με διευθύντρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπέττυ Τσακαρέστου) και το YET (ΜΚΟ με έδρα τη Θεσσαλονίκη), ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται απευθείας από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με υποστήριξη των Found.ation και SocialInnov.

Στόχος της πρότασης ήταν η συμμετοχή 100 δημοσιογράφων, ατόμων από start-up εταιρείες ΜΜΕ και ψηφιακά media, ατόμων που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά δίκτυα, στελεχών ΜΚΟ, άλλων οργανισμών (όπως πανεπιστημίων), αλλά και κρατικών υπαλλήλων.

Σε αυτούς θα γινόταν μια συνολική προσπάθεια σύνδεσης και επίδρασης στο κρατικό-ιδιωτικό σύμπλεγμα της συστημικής ενημέρωσης και σύμφωνα με την εφημερίδα, «το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναπτύξει μια καινοτόμο εκπαίδευση σχετικά με τον χειρισμό και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, εστιασμένη στην Ελλάδα αλλά με δυνατότητα επέκτασης και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων!»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This