Η κρίση μας γερνά και μας σκοτώνει! Η Ελλάδα 3η γηραιότερη στην Ευρώπη – Λιγοστέψαμε κατά 35.000 το 2018

Must Read

Όλο και λιγότεροι γίνονται οι Ελληνες λόγω της κρίσης, καθώς οι νέοι αποφεύγουν να δημιουργούν οικογένεια, ενώ οι ηλικιωμένοι φεύγουν μεγαλώνοντας την τρύπα στον πληθυσμό της Ελλάδας. Αποτέλεσμα να είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη σε γηράσκοντα πληθυσμό.

Με τον σοκαριστικό απολογισμό των 33.857 περισσότερων θανάτων απ’ ότι οι γεννήσεις, που καταγράφηκαν πέρυσι, υπάρχουν πλέον και συγκεκριμένα νούμερα προς απόδειξη της περαιτέρω μείωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία και τις δημοτικές αρχές, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 86.440 (44.525 αγόρια και 41.915 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση 2,4% σε σχέση με το 2017, που ήταν 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 335, μειωμένες κατά 7,7 % σε σχέση με το 2017 που ήταν 363.

Οι θάνατοι, κατά το 2018, ανήλθαν σε 120.297 (61.387 άνδρες και 58.910 γυναίκες), καταγράφοντας μείωση 3,4% σε σχέση με το 2017, που ήταν 124.501 (63.168 άντρες και 61.333 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 300, αυξάνοντας ελάχιστα τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,46 το 2017 σε 3,47 το 2018.

Οι γάμοι ανήλθαν σε 47.428 (24.418 θρησκευτικοί και 23.010 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση 5,4% σε σχέση με το 2017, οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί 50.138 γάμοι (24.975 θρησκευτικοί και 25.163 πολιτικοί).

Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 6.369, παρουσιάζοντας αύξηση 29,4% έναντι του 2017, που ήταν 4.921. Στα σύμφωνα συμβίωσης πέρυσι συμπεριλαμβάνονται 231 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών.

Τρίτη πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης

Πολλοί είναι εκείνοι που τους χαρακτηρίζουν «Νέστορες της ζωής», επειδή στον νου τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη σοφία και την εμπειρία. Και δεν έχουν άδικο! Ο λόγος για τους ηλικιωμένους, που σήμερα έχουν την τιμητική τους, καθώς η 1η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, με στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» η ψυχολόγος – γεροντολόγος Μυρτώ Ραγγά, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι αυτοί είναι η μοναξιά, η οποία σε μεγάλο βαθμό απορρέει από την έλλειψη δραστηριοτήτων. «Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μού εξηγούν πόση ανάγκη έχουν να προσφέρουν εθελοντικά ή ακόμη και να εργαστούν, παρά το γεγονός πως έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Δυστυχώς στην Ελλάδα όταν ακούμε για ανθρώπους τρίτης ηλικίας, έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας η αδυναμία και η αρρώστια, όμως οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν να είναι ενεργοί πολίτες. Μεγαλώνω δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρω» τονίζει. Εκείνο που, κατά την ίδια, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι η απουσία εθελοντικών προγραμμάτων για αυτούς. «Δεν τους δίνεται η ευκαιρία να προσφέρουν με κάποιον τρόπο. Στο εξωτερικό ο εθελοντισμός καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία στους πολίτες, στην Ελλάδα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» σημειώνει.

Η σημερινή ημέρα, ωστόσο, είναι ξεχωριστή για τη χώρα μας διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό. Η σοβαρή αυτή δημογραφική εξέλιξη αποτελεί απότοκο της οικονομικής κρίσης, που γονάτισε επί μία δεκαετία τους Ελληνες πολίτες και εκτόξευσε την ανεργία των νέων στα ύψη. «Όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια επιλέγουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά ή να κάνουν το πολύ δύο, κι αυτά με αργούς ρυθμούς. Σπάνια βλέπουμε πια οικογένειες με πολλά παιδιά, όπως παλιότερα.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην» επισημαίνει δρ Ράγγα. Σύμφωνα με την ίδια, στη δημογραφική αυτή «βόμβα» έχουν συμβάλει, μεταξύ άλλων, η μεσογειακή διατροφή, που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αλλά και τα τροχαία ατυχήματα, στην πλειονότητα των οποίων θύματα είναι νέοι άνθρωποι. «Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να αλλάξει και πάλι η πυραμίδα. Και μπορεί να μην αλλάξει και ποτέ» εκτιμά.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία και με σύνθημα «Μείνε ενεργός μετά τα 50», το μεθεπόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18 & Νεότητος, Ηράκλειο Αττικής) το πρώτο φεστιβάλ Stay Active, που θα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια και ομιλίες με σκοπό μια πιο υγιεινή και δημιουργική ζωή. Η είσοδος θα είναι δωρεάν και για τις περιορισμένες θέσεις των εργαστηρίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

33.857 περισσότεροι θάνατοι απ’ ότι γεννήσεις το 2018

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This