Προσωπικός γιατρός: Σήμερα θα ξεκινούσε αλλά παίρνει… αναβολή μίας εβδομάδας για τις εγγραφές των πολιτών!

Στάση αναμονής από τους παθολόγους - Οδηγίες για το... μέλλον

Must Read

Πολλά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μάλιστα μπαίνει στη διαδικασία να τα προαναγγείλει κιόλας, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται συνεπής τόσο στις ανακοινώσεις της όσο και στις σχετικές εξαγγελίες.

Αν και η 1η Ιουλίου είχε ανακοινωθεί ως η ημερομηνία έναρξης για τις εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, η διαδικασία παίρνει αναβολή μίας περίπου εβδομάδας. Ο λόγος της αναβολής έχει να κάνει με τεχνικά θέματα, σε σχέση με τη λειτουργία της πλατφόρμας των εγγραφών. Παράλληλα όμως, έχει μόλις τέσσερις ημέρες που άνοιξε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη των συμβάσεων των γιατρών (Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Παθολογίας) με τον ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται πως αρκετοί γιατροί τηρούν στάση αναμονής. Ενδεικτικό είναι πως η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) καλεί τα μέλη της να «διατηρήσουν ψυχραιμία» μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ «επί των βασικών όρων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη και ποιοτικότερη λειτουργία των ιατρείων και την ένταξη των μη συμβεβλημένων συναδέλφων». Σύμφωνα με την ΕΕΠΕ, υπάρχουν ασάφειες στις διαδικασίες όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, οι παθολόγοι θεωρούν ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα το πώς ακριβώς θα ορίζονται οι σχέσεις του προσωπικού ιατρού και των εγγεγραμμένων σε αυτόν ασφαλισμένων. Ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα των γιατρών, δεν υπάρχει ουδεμία πληροφόρηση με το πλήθος και τον κανόνα των επισκέψεων των ασφαλισμένων ή ως πάσχοντες από χρόνιο νόσημα ούτε υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται, καθώς και πώς θα αποζημιώνονται οι προσωπικοί ιατροί, για τα τυχόν επείγοντα περιστατικά εκτός των προκαθορισμένων ραντεβού.

Παράλληλα, πολύς λόγος έχει γίνει και για τις ποινές. Οι γιατροί ζητούν να μην υπάρχουν ποινές στους ασθενείς που επιθυμούν να συμβουλευτούν άλλον, μη συμβεβλημένο γιατρό «εάν έχει αμφιβολίες για τη θεραπεία που του έχει συστηθεί ή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσου ραντεβού με τον ιατρό που έχει εγγραφεί.

Ως προς την οικονομική αποζημίωση, οι παθολόγοι θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει ένα συμπληρωματικό επίδομα για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου (για γραμματειακή υποστήριξη, ενοίκιο κλπ.), ανάλογου με το πλήθος των εγγεγραμμένων πολιτών. Όσο για τους ελευθεροεπαγγελματίες παθολόγους, εκκρεμεί η «νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί χωρίς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αμειβόμενοι ιδιωτικά από τους ασθενείς τους».

Πώς γίνεται η εγγραφή

Αρχικά, η εγγραφή είναι μια απλή διαδικασία καθώς γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας είτε από τον ίδιο τον πολίτη είτε από τον γιατρό και το προσωπικό δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ στην περίπτωση που ο πολίτης έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του την εγγραφή πραγματοποιεί όποιος ασκεί τη γονική μέριμνα, ενώ εάν ο πολίτης τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση όλες οι απαραίτητες ενέργειες πραγματοποιούνται από τον δικαστικό του συμπαραστάτη.

Η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, τους προσωπικούς ιατρούς, είτε από άλλους φορείς, οι οποίοι δύνανται να προσδιορισθούν μεταγενέστερα, με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά ιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

  • Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό με τους κωδικούς taxisnet. Η διεύθυνση είναι προκαταχωρημένη από το μητρώο του ΑΜΚΑ με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτής
  • Εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος»
  • Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα τιμωρούνται όσοι δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This