Νέος κίνδυνος ηλεκτρονικής απάτης: Κυκλοφορεί μήνυμα με δήθεν αποστολέα τον γ.γ. Δημόσιας Τάξης

Οι παραλήπτες καλούνται στο δικαστήριο για δήθεν υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων παραπλήσιων αδικημάτων

Must Read

Απτόητοι οι απατεώνες του διαδικτύου, πραγματοποιούν νέο «χτύπημα» με στόχο την εξαπάτηση ανύποπτων πολιτών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αυτή τη φορά εκμεταλλευόμενοι τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, άγνωστοι έστειλαν επιστολή εξαπάτησης, τάχα μου από τον κ. Τσουβάλα σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία χρηστών του διαδικτύου, για δήθεν κλήση τους σε δικαστήριο, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Η επιστολή, που είναι καταφανώς ασύντακτη και με πολλά λάθη, φέρει το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας και στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η προειδοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ως εξής:

«Σε σημερινό (σ.σ. 05.07.2022) περιστατικό, οι δράστες, με σκοπό να προσδώσουν αληθοφάνεια στο μήνυμα, προέτρεπαν τους παραλήπτες αυτού να αποστείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός προθεσμίας 72 ωρών, σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την οποία είχαν δημιουργήσει χρησιμοποιώντας το ονοματεπώνυμο του Γενικού Γραμματέα, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώνεται ότι, το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, αλλά με διαφορετική ιδιότητα και λανθασμένη ορθογραφία (Κωνσταντίνος Τσουβίλας, Έλληνας αστυνομικός υπεύθυνος πολιτικής προστασίας με το Ευρωπαϊκό γραφείο), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Από την ΕΛ.ΑΣ. παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και “να μην ανοίγουν” τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα “Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές”, ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr).

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται και η εικόνα της απατηλής επιστολής.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, καθώς και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα. Για την υπόθεση αυτή έχουν εκδοθεί ήδη άλλα τέσσερα δελτία τύπου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This