Σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, τέθηκε ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παράβαση άρθρων του ποινικού κώδικα και του νόμου 4557/2018, που αφορούν την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Ο λιμενάρχης φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, για την οποία κατηγορούνται ακόμα 17 άτομα, μεταξύ των οποίων πλοηγοί και ιδιοκτήτες εταιρειών ρυμουλκών και αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών απ’ όσα χρειάζονταν για τον ελλιμενισμό τους, ύστερα από χρηματισμό.
Την υπόθεση ερευνούσαν για αρκετό καιρό οι «αδιάφθοροι» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μετά από σχετικές καταγγελίες.
Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έθεσε σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας έξι πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης προς τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους και αφορά τις κακουργηματικές πράξεις της “εγκληματικής οργάνωσης” και της “εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού” της “νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις” (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της “δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση”.
Με την ίδια απόφαση του υπουργού ανεστάλη, επίσης, η άσκηση των καθηκόντων του αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του δίωξη για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά που αφορά την κατηγορία της απείθειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν ενώπιον της Α ειδικής ανακρίτρια το Σάββατο (05/10) και την Κυριακή (06/10).