Θρίλερ με την πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα – Παραμένει άγνωστο το φορτίο του

Πυροτεχνουργοί θα προσεγγίσουν το σημείο - Δυο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα

Must Read

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία στην Καβάλα από την πτώση του αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ An-12 στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροσκάφος είχε οκταμελές πλήρωμα και μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά. Οι Σέρβοι κάνουν λόγο για επικίνδυνο φορτίο 12 t χωρίς να διευκρινίζουν τι εννοούν. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρομαχικά αλλά και χλώριο.

Ξεκίνησε η έρευνα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις. Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Για σοκαριστική εικόνα, που τρομοκράτησε τους κατοίκους, καθώς το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12 κατέπεσε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το συντονιστικό όργανο προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες ενέργειες, ενώ είπε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των οικισμών, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, με ένα drone που σήκωσαν νωρίτερα πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος. Ωστόσο, οι έντονοι καπνοί και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

Έντονη μυρωδιά στην περιοχή

Σε κάθε περίπτωση, η μυρωδιά καμένου καυσίμου είναι πολύ έντονη στην περιοχή, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού.

Ωστόσο, οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This