Νύχτα τρόμου στον Έβρο: Για δεύτερο 24ωρο οι φλόγες «καταπίνουν» ανεξέλεγκτες το παρθένο δάσος της Δαδιάς

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Must Read

Μάχη με τις φλόγες θα δώσουν για ένα ακόμη βράδυ οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, στον Έβρο, καθώς η πυρκαγιά προχωρά ακάθεκτη μέσα στο παρθένο δάσος της Δαδιάς, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι από 300 πυροσβέστες, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε το απόγευμα στο νοτιοδυτικό τμήμα του και το οποίο, δυστυχώς, παραμένει ανεξέλεγκτο, έχοντας επεκταθεί σε μια έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του thesstoday.gr, στις φλόγες έχει τυλιχθεί το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους, ο οποίος περιβάλλεται από πυκνά δέντρα και όπου προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς, που προκαλούν οι διαρκείς αναζωπυρώσεις που ευνοούνται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Εικόνα από ελικόπτερο του Στρατού

Μάλιστα, στη γενικότερη δυσκολία της πυρόσβεσης συμβάλλει και το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν δρόμοι για να προσεγγίσουν τα σώματα που επιχειρούν, καθώς πρόκειται για εθνικό πάρκο. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, στο σημείο έφτασαν να επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όσον αφορά δε στα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην περιοχή, ήδη διερευνούν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).




Ειδικότερα, στην τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσον αφορά ειδικότερα στην πυρκαγιά που «σαρώνει» το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: «Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι στις 14:28 για την φωτιά στον Έβρο, ενώ αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα “Δευκαλίωνα” αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου».

  • Παρακολουθήστε την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε νωρίτερα σήμερα την υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, στην οποία βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Ηλεία

Όπως ανέφερε, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία, είναι, πλέον, οριοθετημένη.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 23 οχήματα, ώστε να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Μέχρι τη δύση του ήλιου, εξάλλου, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα η φωτιά είχε «σπάσει» σε δύο μέτωπα, το ένα εκ των οποίων κατευθυνόταν προς το χωριό Μύλοι και το δεύτερο προς το χωριό Φανάρι.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This