Πυρκαγιά στον Έβρο: Μεγάλη αναζωπύρωση απειλεί εκ νέου το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Για «κηλίδωση» πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας κάνει λόγο η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Must Read

Τεράστια η οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, καθώς για δεύτερη συνεχή ημέρα η πύρινη λαίλαπα επελαύνει στον Έβρο, μετά και τη νέα μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί σχεδόν 7.000 – 8.000 στρέμματα καταπράσινου δάσους που αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής, με ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών να μάχονται να το προστατέψουν, με το δυσπρόσιτο της περιοχής (δάσος παρθένο, με πολύ μεγάλα πεύκα και πυκνή βλάστηση) και τις συνεχείς εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων να καθιστά το έργο τους ιδιαίτερα δύσκολο.

Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να προβούν σε νέα αύξηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο, με δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο στρατιωτικά, να πραγματοποιούν συνεχόμενες ρίψεις.

Στόχος των επίγειων δυνάμεων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση) είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. Δυνάμεις του Στρατού, εξάλλου, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενώ συνδρομή παρέχουν και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ με σύσσωμες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί προς τα δυτικά και νότια και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς Δαδιά. Από τις φλόγες, πάντως, δεν κινδυνεύουν οικισμοί, με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για «κηλίδωση» πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας.

Το παρθένο δάσος της Δαδιάς έχει εξαιρετική σημασία ως «πνεύμονας» τόσο για τη γύρω περιοχή, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα και προστατεύεται από δύο ζώνες από το 1980. Σε αυτό ζουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ενώ αποτελεί φυσικό καταφύγιο για 48 είδη θηλαστικών και άγριων ζώων όπως λύκοι, τσακάλια, ζαρκάδια, αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αλεπούδες, αγριογούρουνα και ασβούς. Έχουν καταγραφεί δε και περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών της περιοχής.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This