Φωτιά: Εκκενώνεται η Βρίσα στη Λέσβο – Στα 500 μέτρα από τα σπίτια οι φλόγες – 4η ημέρα κόλασης στον Έβρο

Οικολογική καταστροφή στον Έβρο - Μάχη με τις αναζωπύρωσεις στη Λέσβο

Must Read

Για 4η ημέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Την ίδια ώρα, στα Βατερά της Λέσβου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να ελέγξουν το εφιαλτικό πύρινο μέτωπο.

Έβρος

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της πυρκαγιάς στον Έβρο, ενώ υπάρχει κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά. Στο βόρειο τμήμα υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο θεωρείται πως είναι σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό στη Δαδιά.

Ως προς τον άνεμο, επικρατεί άπνοια και τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω του έντονου καπνού στην περιοχή. Επιχειρούν μόνο ελικόπτερα (2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson), ενώ όταν βελτιωθούν οι συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού και τα αεροσκάφη.

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί. Στον Έβρο μετέβη και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά.




Λέσβος

Στη Λέσβο, η μάχη δίνεται στα Βατερά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να προλάβουν τις αναζωπύρωσεις. Εκκενώνεται η Βρίσα, καθώς οι φλόγες βρίσκονται πλέον 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, το οποίο είναι ενεργό, ενώ έχει σχηματιστεί ζώνη προς τη Βρίσα.




«Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά» ανέφερε νωρίς το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν πέντε οικίες και μία επιχείρηση στα Βατερά, τα οποία είχαν εκκενωθεί χθες το μεσημέρι. Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τα Βατερά, όπου οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα με αποτέλεσμα χτες το Λιμενικό Σώμα να απεγκλωβίσει εννέα άτομα από σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους αγρότες του νησιού να είναι έτοιμοι με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ με δεξαμενές νερού ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου Βατερών.

Ζωφριά

Συναγερμός σήμανε πρίν λίγο, καθώς ξέσπασε φωτιά στη Ζωφριά Άνω Λιοσίων, στην Αττική.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, στο τέρμα της οδού Θέτιδος του δήμου Φυλής και μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 9 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μεσσηνία

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρωί πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Τις τελευταίες ώρες, η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα Mi8, 2 VL215 και δύο τράκτορες.

Διαβάστε ακόμη:

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στον Έβρο: Πολλά τα πύρινα μέτωπα, εχθρός των πυροσβεστών οι καπνοί

Φωτιά στη Φυλή, στο Ποικίλο Όρος

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This