Τεράστια η οικολογική καταστροφή στον Έβρο: Πολλά τα πύρινα μέτωπα, εχθρός των πυροσβεστών οι καπνοί

Must Read

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Οι ώρες είναι δύσκολες καθώς καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μια περιοχή παρθένου δάσους που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Το αισιόδοξο είναι ότι αυτήν την ώρα υπάρχει άπνοια, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκε το χωριό της Δαδιάς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν επικεντρώσει την η προσπάθεια της κατάσβεσης περιφερειακά του οικισμού με τη φωτιά να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

«Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη έξω από το χωριό της Δαδιάς.

Δείτε ακόμη: Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Κινδύνευσαν τρεις πυροσβέστες στις επιχειρήσεις, σώθηκαν τελευταία στιγμή»

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Κυριακής στη Δαδιά πήραν μέρος σε σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολύμπος», στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, συγκροτήθηκε επιχειρησιακή ομάδα και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του μετώπου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This