Αντιμέτωποι με τη μανία της πύρινης λαίλαπας εξακολουθούν να είναι πολλά σημεία της χώρας. Δραματικές παραμένουν οι ώρες στα Κρέστενα του νομού Ηλείας, καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται μπροστά σε τρία μέτωπα, ενώ την ίδια ώρα οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν στη Δαδιά Έβρου δίνουν ελπίδες για τη σωτηρία του παρθένου δάσους. Σοβαρές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη Λέσβο.
Συναγερμός στη Λέσβο από τις αναζωπυρώσεις
Σοβαρές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη Λέσβο, κινητοποιώντας εκ νέου τις δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες πλέον επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη φωτιά τόσο της Βρίσας όσο και της Ρογκάδας. Όπως μεταδίδει το Kalloninews.gr, η Βρίσα εκκενώνεται ξανά.
Συγκεκριμένα, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν μεγάλες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της μεγάλης δασικής φωτιάς που καίει από το πρωί του περασμένου Σαββάτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα, όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».
Αυτά είναι τα νεότερα από Ηλεία και Μεσσηνία
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο της Ηλείας φαίνεται να έχει περιοριστεί, ωστόσο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις. Από νωρίς το πρωί, επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, η οποία εκδηλώθηκε χθες, Κυριακή 24/7, στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Για να ενισχύσουν τις εναέριες δυνάμεις φτάνουν σε λίγο δύο Καναντέρ και 2 Air Tractor από την Αθήνα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν έχουν μεγάλη ένταση.
Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος εκτάκτως στα Κρέστενα όπου θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Η φωτιά που κατακαίει την περιοχή κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρία πύρινα μέτωπα. Προς Γρύλλο, το μέτωπο δεν ανησυχεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την ώρα, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά και αντιμετωπίζουν τη φωτιά με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά.
Χιλιάδες στρέμματα στη Λέσβο έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο. Η περασμένη νύχτα ήταν δύσκολη και οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Σταυρός. Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο, από τη μία κάηκαν χιλιάδες στρέμματα και από την άλλη το νησί επλήγη τουριστικά.
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο (23/7) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς. Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να σβήσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.
Νέα φωτιά και στην Πέλλα
Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος, στην Πέλλα, ξέσπασε νωρίς το πρωί. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος κι ένα ελικόπτερο.
Ασύλληπτη καταστροφή στον Έβρο
Λίγο μετά τις 8:30 σήμερα το πρωί, ο καιρός έφερε το «δώρο» που περίμεναν όλοι στον Έβρο. Την ώρα που τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω καιρού, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει! Για πέμπτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος Δαδιάς στον Έβρο. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια στον εθνικό δρυμό που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιοχές Natura 2000. Η πυρκαγιά έκαψε φωλιές αρπακτικών πουλιών στην περιοχή όπου φιλοξενούνται τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, αλλά και η μοναδική αποικία μαυρογύπα.
Η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 19.500 στρέμματα. Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.
Πυρκαγιές και σε Κασσάνδρα, Σιθωνία, Σκύδρα και Έδεσσα
Στο μεταξύ, δύο πυρκαγιές ξέσπασαν νωρίτερα και στην Κασσάνδρα και μια πυρκαγιά στη Σιθωνία. Έχουν επέμβει επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και στις τρεις φωτιές. Πυρκαγιές επίσης έχουν εκδηλωθεί σε Σκύδρα και Έδεσσα, όπου επίσης έχουν επέμβει επίγειες δυνάμεις.
Διαβάστε ακόμα:
«Δώρο θεού» στον Έβρο: Άρχισε να βρέχει στο δάσος της Δαδιάς