Πυρκαγιά στη Δαδιά: Οριοθετημένη και με απουσία ενεργών μετώπων η φωτιά – Σε επαγρύπνηση η Πυροσβεστική

«Το δασαρχείο και η πυροσβεστική χρειάζονται άμεση στελέχωση», δηλώνει ο δήμαρχος Σουφλίου

Must Read

Το σκηνικό στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, στον Έβρο, μετά τη μεγάλη φωτιά που κατάκαιγε την περιοχή για μια ολόκληρη εβδομάδα, προκαλώντας μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, παραμένει αμετάβλητο το τελευταίο διήμερο με απουσία ενεργών μετώπων, με το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης, ωστόσο, να παραμένει σε επαγρύπνηση, ένεκα του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4) και για σήμερα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα χαρακτηρίζει την πυρκαγιά οριοθετημένη σε όλη την έκταση του δάσους, όπου είναι ολοφάνερα τα σημάδια που άφησε στο πέρασμά της, με τις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης να ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή για τον εντοπισμό των λεγόμενων «καμινάδων» (εστίες καπνού), τις οποίες και εξουδετερώνουν, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας και μέχρι το μεσημέρι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν εκ νέου με στοχευμένες ρίψεις νερού.

Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και των βοριάδων έντασης 4 μποφόρ στην περιοχή, σήμερα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην όλη επιχείρηση συμβάλουν και σήμερα μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του στρατού. Σημειώνουμε πως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η πυρκαγιά στη Δαδιά έκαψε περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους.

«Οι πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες»

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, αναφέρει «έπειτα από επτά ημέρες, υπάρχει μια σχετική ηρεμία. Αυτήν την στιγμή δεν διατρέχει κίνδυνο κάποιος οικισμός. Πλην όμως, νοτιοδυτικά της Δαδιάς υπάρχουν ακόμα αναζωπυρώσεις».

Και προσθέτει πως «οι εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις είναι πολλές, γιατί το δάσος είναι παρθένο και το τοπογραφικό ανάγλυφο (σε πολλά σημεία δεν υπάρχει πρόσβαση και έτσι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα), δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες (για παράδειγμα, αγρότες που ήλθαν με τρακτέρ) που έχουν βάλει τα μηχανήματα τους σε βραχώδεις περιοχές, με κίνδυνο να υποστούν ζημιές. Αλλά αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να προσφέρουν στα δύσκολα. Για αυτό ανταποκρίθηκαν αμέσως, όταν τους κάλεσε η τοπική διοίκηση, η περιφέρεια και το δασαρχείο. Βοήθησαν και συνεταιρισμοί υλοτόμων, ως εθελοντές, όπως και πολλοί άλλοι.

»Οι πυροσβέστες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όσοι γνωρίζουν το δάσος, μπορούν να καταλάβουν πόσο κινδύνεψαν. Σε δυο σημαία που κάναμε οργανωμένη απομάκρυνση οικισμού, στάθηκαν απέναντι από τη φωτιά των 25 μέτρων. Αν δεν υπήρχε πρόσβαση ή λειτουργούσαν κατά μικρές ομάδες, υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβιστούν και να καούν. Φανταστική δουλειά έκαναν και τα εναέρια μέσα που με πολύ περιορισμένη ορατότητα -λόγω των καπνών τόσων ημερών- απέδειξαν τις τεράστιες ικανότητες τους. Ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί μεν για τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά επειδή η φωτιά είναι μεγάλη, έχει καταστρέψει εκτάσεις και η οικολογική ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

»Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε και άλλες αναζωπυρώσεις. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται την προσοχή μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν οριοθετήσουμε την πυρκαγιά. Θα έχουμε για καιρό αυτόν τον κίνδυνο και θα χρειαστεί φύλαξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση όπως αυτή της Πέμπτης 28/7 στη Λευκίμμη -με τον άνεμο να είναι στα 7 μποφόρ».

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως είχαν ενημερώσει από τα μέσα του Ιουνίου οι εργαζόμενοι στο Δασαρχείο Σουφλίου, για τα 800.000 στρέμματα της Δαδιάς, υπήρχαν μόνο 4 δασοφύλακες.

«Το δασαρχείο και η πυροσβεστική χρειάζονται άμεση στελέχωση»

«Το δασαρχείο έχει ελλείψεις, λόγω της υποβάθμισης του. Δεν έχει καν δασολόγο. Χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση, όπως και η πυροσβεστική που παρά την ιδιαιτερότητα της περιοχής, συνεχώς μειώνεται το κλιμάκιο. Αυτήν την στιγμή είναι φύσει αδύνατο να διαχειριστεί δυο φωτιές που ξεσπούν ταυτόχρονα. Είναι ανάγκη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός», αναφέρει στο news247.gr ο κύριος Καλακίκος, προσθέτοντας πως «το δασαρχείο πήρε φέτος όσα χρήματα ζήτησε και με αυτά άνοιξαν οι δρόμοι που έκαναν εφικτή την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Διαφορετικά θα είχαν εγκλωβιστεί πυροσβέστες και σε πολλά σημεία θα ήταν αδύνατη η πρόσβαση.

»Όπως όμως, είχαμε συμφωνήσει με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, σε συνάντηση που είχαμε πριν γίνει ό,τι έγινε, χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Να καθίσουν όλοι οι φορείς στο ίδιο τραπέζι και να χαράξουν πολιτικές προστασίας δασών (για όλα τα δάση), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κακόβουλες ενέργειες και την αμέλεια. Εμείς έχουμε κάνει τις μελέτες, αλλά γεννιούνται θέματα επανασχεδιασμού και προστασίας του δάσους. Έως τώρα υπήρχε η άποψη πως για να προστατεύεται η μοναδική χλωρίδα και πανίδα που έχουμε, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρέμβαση – αυτό προβλέπει το Natura.

»Υπήρχε σκληρή γραμμή που όπως φάνηκε φέτος, έθεσε σε κίνδυνο το οικοσύστημα, ενώ κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Επίσης, ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα σε αυτήν την επιχείρηση, τα οποία θα άλλαζαν άρδην τις υπηρεσίες, αν διατίθενται νωρίτερα για την αναβάθμιση του δασαρχείου και της πυροσβεστικής. Όταν έχεις μια τεράστια έκταση σαν τη Δαδιά, θέλει περιφρούριση. Για παράδειγμα, έναν κεντρικό δρόμο ελέγχου και “παρακλάδια” (μικρότερους δρόμους) που θα ελέγχονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας (πχ κάμερες). Χρειαζόμαστε περισσότερες δεξαμενές νερού και περισσότερες αντιπυρικές ζώνες».

Ο κύριος Καλακίκος συνέχισε, εξηγώντας ότι «συγκροτήθηκαν σώματα εθελοντών, πυροσβεστικής και στρατού και υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής και των δασικών δυνάμεων μπήκαν στα καμμένα και άρχισαν ολοκληρωτική κατάσβεση. Η φωτιά έφτασε στα 25 μέτρα και ερχόταν με θόρυβο και δύναμη που έκανε επικίνδυνη την κατάσταση για όλους. Δόθηκαν μάχες πολύ επικίνδυνες. Συστρατεύτηκαν όλοι. Είμαστε τυχεροί γιατί στην περιοχή μας έχουμε τον σκληρό πυρήνα του κράτους που είναι ο στρατός. Στον Έβρο ο στρατός είναι εξόχως οργανωμένος».

«Όλη η μηχανή του μας έδωσε ό,τι είχε, από λεωφορεία και μηχανήματα, έως ειδικό τμήμα στρατιωτών που μπήκαν μέσα στις φωτιές. Άλλες, όμως, περιοχές δεν έχουν αυτήν την τύχη, σε αυτές τις στιγμές. Από το πρώτο λεπτό έως σήμερα (Παρασκευή 29/7) που διαπιστώσαμε πως κάπως απομακρύνεται ο κίνδυνος της φωτιάς, ήταν παρόντες», καταλήγει ο δήμαρχος Σουφλίου.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This